• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Sadr: `Maliki`yi Desteklemeyin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak`ta Şii Lider Mukteda Sadr, Başbakan Nuri Maliki`nin yönetimindeki Kanun Devleti Koalisyonu`na başbakanlık için `uygun bir aday` gösterme çağrısında bulundu.

Sadr, "Maliki her ne kadar kendisini ve bizi uzun güvenlik sorunları ve büyük siyasi krizlere sürüklediyse de ben Kanun Devleti Koalisyonu`ndan başbakan adayının çıkması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Özellikle Meclis Başkanı Usame Nuceyfi`nin yaşanan sıkıntıları sonlandırmaya amacıyla adaylıktan çekilmesinin ardından Kanun Devleti Koalisyonu içerisinden de başbakanlığa uygun bir kişinin aday gösterilmesi gerekiyor" denildi.

Sadr, Kanun Devleti Koalisyonu`nun ülkenin en büyük ittifaklardan biri olduğunu belirterek "Bundan dolayı Koalisyon başbakanlık için aday belirtmeli" dedi.

Sadr`in liderliğini yaptığı Ahrar (Özgürler) Hareketi Genel Sekreteri Dhiya Asadi, Reuters haber ajansına "Maliki olmadığı sürece Kanun Devleti Koalisyonu`nun başbakanlık aday göstermesiyle ilgili bir sorunumuz yok" açıklamasında bulundu.
Maliki vazgeçmiyor
IŞİD`in ilerleyişi ile birlikte iç karışıklığın arttığı Irak`ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan Başbakan Nuri Maliki, üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

Irak devlet televizyonunda okunan yazılı açıklamaya göre Maliki, "Başbakanlık görevi için adaylığımdan asla vazgeçmeyeceğim. Tereöristler ve onun işbirlikçilerine karşı Irak`ın ve Irak halkının çıkarlarını savunan bir asker olmaya devam edeceğim" dedi.

Nuceyfi aday olmayacak
Irak’ın en önemli Sünni siyasetçilerinden Usame Nuceyfi, meclis başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı, “Değişim diyorsak, fedakarlık yapmak durumundayız” dedi.

Eski Meclis Başkanı Nuceyfi düzenlediği bir basın toplantısında, Şii liderler Mukteda Sadr ve Ammar Hekim’in bir araya geldiği ‘Ulusal İttifak’ ve Kürtlerle yaptığı görüşmenin ardından bu kararı aldığını söyledi.

Nuceyfi görüşmedeki tüm tarafların Maliki’nin yeniden başbakan olmaması konusunda hemfikir olduğunu söylerken, “Ulusal İttifak bünyesindeki arkadaşlarımız, ben çekilmeden Maliki’nin çekilmeyeceğini söylediler. Madem değişim istiyoruz ben de bu kararı alıp adaylıktan çekiliyorum” ifadelerini kullandı.

Hükümet hesapları
Seçimlerde Maliki’nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti 92 milletvekili çıkardı. Maliki’nin aday olduğu Bağdat’ta aldığı kişisel oy sayısı da 721 bin. Bu rakam Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi yıkıldıktan sonra yapılan seçimlerde herhangi bir politikacının bugüne kadar aldığı oylardan hatta Maliki’nin 2010 yılında aldığı 622 bin oydan daha fazla.
Irak’ta hükümet kurmak için 328 sandalyeli mecliste en az 163 ‘evet’ oyu gerekiyor. Irak Anayasası`na göre, seçimlere itiraz sonuçları da açıklandıktan sonra -ki bu henüz yapılmadı- meclisin toplanarak üçte iki çoğunlukla önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı da en çok oy olan parti liderini hükümeti kurmakla görevlendiriyor.
Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.
IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir