• DOLAR 32.47
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2447
  • ...
Kadim bir gelenek: Mukabele
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN  – Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı.

Peygamber Efendimizin Cebrail (a.s) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur`an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele, Doğu ve Güneydoğu’daki bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışıyor. İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğine Mardin halkı da yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur`an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur`an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.

Mardin’deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur’an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyorlar.

Öte yandan; bazı gençlerin Kur’an-ı Kerim’i Android işlemci akıllı telefonlarına yükleyerek Kur’an-ı cep telefonundan okudukları görüldü.

Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, camilerde öğle namazını müteakip imam ve hafızların yüksek sesle okuduğu Kur`an-ı Kerim`e cami cemaatinin de eşlik ettiğini belirtti.      

Camilerin, günün her saatinde hem Kur`an-ı Kerim dinlenmek hem de ibadet için vatandaşların buluşacağı bir yer olduğunu dile getiren Coşkun, “Oruçludan yapması beklenen güzelliklerden biri de Kur’an’ın indirildiği bu mübarek ayda çok Kur’an okumaktır. Bilindiği gibi Hz. Peygamber, Ramazan gün ve gecelerinde bol bol Kur’an okurdu. Genç Sahâbi İbn Abbâs, Rahmet Elçisi’nin Ramazan ayında Kur’an ile ilişkisini şöyle tasvir etmektedir: ‘Allah Resulü insanların en cömerdi idi. Cömertliğinin zirvesinde olduğu zaman ise Cibrîl ile çokça buluştuğu Ramazan ayı idi. Cibril Ramazan’ın her gecesinde Peygamberle buluşur ve onunla Kur’an’ı karşılıklı okurlardı...’(Buhari Bed’ul vahy1) Önce Hz. Peygamber, Cibril’e okurdu, buna ‘arz’ denirdi. Sonra aynı ayetleri bu defa Cibril okurdu ki buna ‘mukabele’ denirdi. İşte Cibril-i Emin’in Allah Resulü ile yapageldiği Ramazan mukabeleyi asırlardır geleneksel bir şekilde hemen hemen bütün camilerde tatlı bir yadigâr olarak devam etmiş ve âdeta orucun, Ramazan’ın ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir