• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Türkiye`nin AB Üyeliğini Her Zaman Destekledik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İtalya`nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, yaptığı açıklamada, Yunanistan`dan 1 Temmuz`da devralacağı AB Dönem Başkanlığı süresince İtalya`yı yoğun ve zorlu bir dönemin beklediğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarının oldukça net bir mesaj verdiğini ifade eden Scarante, "Avrupalı vatandaşlar daha etkili, daha dinamik ve daha çok temsil edildikleri bir Avrupa görmek istediklerini bu seçimlerle belirttiler. Özellikle de ekonomik kriz ve işsizlik sorununun çözülmesi konusunda net bir mesaj verdiler" diye konuştu.

"Büyüme, işsizlik ve yenilikçilik"

Scarante, İtalya`nın altı aylık dönem başkanlığı süresince Avrupa`da yaşanan kriz ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalarda bulunacağını belirterek "Büyüme, işsizlik ve yenilikçilik bu krizden çıkmak için kullanacağımız üç kelime olacak" dedi.

Büyükelçi Scarante, AP seçimleriyle AB`de bazı yeni siyasi güçlerin kendilerini gösterdiğini ve bu güçlerin AB`ye yenilik getireceğini söyledi.

"Türk meslektaşlarıma da şunu söylemek istiyorum: Avrupa`da ırkçılık hiç zaman üstün gelmemiştir. Gerek Avrupa halkları gerek Avrupa Parlamentosu ırkçılığa karşı" diyen Scarante, "Bizim amacımız her zaman Türkiye`nin Avrupa`ya daha çok dahil olması ve bu da yine İtalya`nın öncelikleri arasında olacak" ifadesini kullandı.

"Vize muafiyetini destekliyoruz"

Libya, Suriye ve Irak`tan çok fazla göç alması nedeniyle İtalya`nın dönem başkanlığında önceliklerinden birinin göç konusu olacağının altını çizen Scarante, şöyle devam etti:

"Vize muafiyeti konusunda Türkiye`yi desteklemek açısından İtalya her zaman ilk sıralarda yer aldı. Biz bütün fasılların açılmasına da destek veriyoruz ve özellikle 23. ve 24. fasılların açılması için AB Komisyonu ve diğer organlarda da çalışmalar sürdüreceğiz. Fasılların açılmaması Türkiye veAB arasındaki karşılıklı diyaloğu sekteye uğratacak. Uygun şartlar sağlanırsa bu fasılların açılması yönünde elimizden geleni yapacağız."

Enerji faslının açılması çok önemli

Enerji faslının açılmasının önemini vurgulayan Scarante, şunları kaydetti:

"Enerji alanındaki sorunlar önümüzdeki 20-30 yılı etkileyecek. Ukrayna, Irak ve Suriye`deki krizler enerji konusunu etkiliyor ve bütün bölgedeki kriz enerji faslına daha da önem verilmesi gerektiğini düşündürüyor. Türkiye, bölgesel bir enerji kavşağı olma yönünde çalışmalar yapıyor ve Avrupa potansiyel bir enerji tüketicisi. Bu nedenle enerji faslının açılması bizim için önem arz ediyor."

Türkiye`nin dış ticaret hacminin yüzde 40`ını AB ile gerçekleştirdiğini söyleyen Scarante, "Türkiye sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel alanlarda da AB`ye katkıda bulunacak. Bu yüzden Türkiye`ninAB üyeliğini her zaman destekledik ve olumlu karşılıyoruz" dedi.

17 fasıl bloke ediliyor

Türkiye`nin AB`ye tam üyeliği öncesinde tamamlanması gereken 35 müzakere faslından 14 tanesi açıldı. "Bilim ve Araştırma" başlıklı 25. fasıl geçici olarak kapatıldı.

Türkiye, 17 faslın siyasi nedenlerle bloke edildiğini düşünürken, yargı ve temel haklarla ilgili 23. ve 24. fasılların açılması konusunda ısrarcı davranıyor.

AB ise Türkiye`ye bağımsız ve tarafsız bir yargı ile temel haklara saygı göstermesi çağrısı yapıyor.

AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AB`de yargı ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda yasalar kabul edilmeden önce, bu yasaların Türkiye`yi AB standartlarından uzaklaştırmadığından emin olmak için Türkiye ile bu konularda çalışmaya devam etmek istediğini söylemişti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir