• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...
`Başörtüsü Hayatın Her Alanında Serbest Bırakılmalıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Tesettür Seferberliği Platformu`na üye derneklerden Ceyhan İlim Der Ceyhan`da Tesettüre Özgürlük adı altında bir panel düzenledi.


Tuncay Karabay Düğün Salonunda düzenlenen panel Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Program TESSEP Başkanı Salih Demir`in yaptığı açılış konuşması ile devam etti. Demir, yaptığı konuşmada TESSEP Platformunun kuruluş amacından bahsetti.

2011-2012 Eğitim ve Öğretim döneminin başladığı bu günlerde, geçen yıl ilköğretim okullarında yaşanan başörtü sorununun, bu yıl tekrar etmemesi temennilerde bulunan Demir, başörtülü okumanın en doğal hak olduğunu belirtti. İnancını yaşamanın ve dilin önündeki engellerin kaldırılması için, eğitimcilere ve meclise taleplerde bulunan TESSEP başkanı Demir, "Kamusal alan ve özel alan ayırımı yapılmaksızın toplumsal hayatın her alanında başörtüsü (tesettür) serbest olmalıdır. İnanç nedeniyle örtünme özgürlüğüne hiçbir nedenle sınırlama getirilmemesini gerekir. `Ebeveynler yaş, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın çocuklarına dilediği dili öğretmekte ve dini eğitimi vermekte/aldırmakta serbesttir.` Şeklinde bir maddenin anayasaya eklenmelidir" diye konuştu.

Karma Eğitime Son Verilsin
Karma eğitime son verilmesi, okullarda ideolojik eğitim ve vesayeti temsil eden uygulamalar ve derslerin kaldırılması, çocuklara okullarda okutulan andımızın okutulmasına son verilmesi ve laiklik ilkesinin anayasadan ve yasalardan kaldırılması gerektiğini belirten Demir, Ulus devlet ve ideolojik devlet anlayışlarının terk edilmesi gerektiğini söyledi.

Farklı Etnik Unsurları Bir Arada Tutan Maya İslam`dır
Halkın inancı ve etnik kimliklerin anayasal güvence altına alınması gerektiğini ifade eden Demir, farklı etnik unsurları bir arada tutacak mayanın İslam olduğunun unutulmaması ve halkın talepleri ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir anayasanın yapılmasını istedi.

"Hiçbir Yasa Kuran`a Aykırı Olamaz"
"Hiçbir yasa Kuran`a aykırı olamaz" maddesinin anayasaya eklenmesi ve halkların hak ve adalet ölçüsünde, yönetimde temsil edilmelerinin sağlanmasını vurgulayan Demir, son olarak devleti oluşturan halkların dillerine resmiyet verilmesini ve Kürtçenin ilk etapta seçmeli dil olarak okullarda okutulmasını isteyerek, "süreç içerisinde de ikinci resmi dil olabilir" şeklinde konuşmasına son verdi.

Bu Zamanda Gerçek Evliye Güzelce Tesettüre Bürünendir
Programa konuşmacı olarak katılan ilahiyatçı yazar ve Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş ise, tesettürün önemi hakkında bir konuşma yaptı.

Çıplaklık modasının had safhaya çıktığı zamanımızda gerçek evliyanın mükemmel bir şekilde tesettüre bürünen bayan olduğunu belirtti. Müslüman bayanların tesettüre bürünmede gelecek nesil için örnek olması gerektiğini de belirten Mehmet Göktaş, bayanların tesettür konusunda kendilerini geliştirmesini ve tesettüre bürünmeyen bayanlar için model olmaları gerektiğini vurguladı.

Başörtüsünün sadece üniversitelerde serbest olmasının yeterli olmadığını ifade eden Göktaş, başörtüsünün bütün kamusal alanlarda ve devlet dairelerinde de serbest olmasının gerektiğini belirtti. Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte ailelere bazı tavsiyelerde bulunan Göktaş Hoca, çocukların dini eğitim konusunda asıl söz sahiplerinin aileler olduğunu vurguladı. Göktaş hoca son olarak Müslümanların haklarını bilmelerini ve yasakçı zihniyet karşısında haklarını aramalarını gerektiğini belirtti.

Grup Kardeşlerin seslendirdiği ezgi ve ilahilerle devam eden program yapılan dua ile son buldu.

 


Sedat Bahadır - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir