• DOLAR 32.267
  • EURO 34.694
  • ALTIN 2404.033
  • ...
Sancak Ovası'ndaki araziler susuzluktan dolayı ekilemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL – Bingöl Sancak Ovası’ndaki binlerce dönüm arazinin susuzluktan dolayı ekilemediğini belirten arazi sahibi köylüler, Sancak Ovası’na kanallar vasıtasıyla su götürülüp bu arazilerin ekilmesi durumunda bölgenin önemli ölçüde kalkınacağını belirttiler.

 “Susuzluktan binlerce dönüm arazimizi ekemiyoruz”

Köylülerle bir araya gelen Akpınar köyü Muhtarı Seyithan Çolban, “En önemli sorun ve sıkıntımız su sıkıntısıdır. Köy olarak arazilerimiz var. Aslında suyumuz da var ama kanallar olmadığı için arazilerimize suyu taşıyamıyoruz. Bazı köylünün 400-500 dönüm arazisi var. Maalesef su olmadığı için bu topraklarımızı ekemiyoruz. Nedeni ise tarlalarımıza kendi imkânlarımızla suyu götüremiyoruz.  Su ile tarlalar arası mesafe 2 kilometredir. Topraklı kanallarla suyu tarlalara götürünce suyun yüzde 70’i azalıyor. Bu haliyle tarlalarımızı ekemiyoruz.”şeklinde konuştu.

“Tarlalarımızı ekemediğimiz için arpa ve samanımızı parayla alıyoruz”

Muhtarı Çolban, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arazilerimizi ekemediğimiz için, çok zor durumda kalıyoruz. Sılacımızı, arpamızı, samanımızı her şeyi parayla alıyoruz. Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan gidip-getiriyoruz. Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşıyoruz. Muhtar olduğum için köylüler devamlı bir şekilde bana gelip ‘Devlet bize yardım etsin,  kapalı sistem kanallarla suyumuzu tarlalara getirsin.’ diyorlar. Bu talebimizi Valilik ve İl Özel İdaresine dilekçeyle bildirdim. Herhangi olumlu bir cevap alamadık. Bu konuda Devlet yardım etsin. Bu suyu Devlet hangi kurumu ya da ne şekil getiriyorsa,  binlerce dönüm arazimize yetişecek şekilde suyu getirsin. Su gelirse köylü yaşadığı bütün sıkıntılardan kurtulmuş olur.”dedi.

“Binlerce dönüme sahip Sancak Ovası bu bölgenin sigortası”

Sancak Ovası’nda çok verimli arazilerin bulunduğunu ifade eden Çolban, “Binlerce dönüme sahip Sancak Ovası bu bölgenin sigortasıdır. Sancak Ovası’nın bir parçası olan köyümüz 30 hanedir. Her bir hane; 100 dönümden, 400 ve 500 dönüme kadar arazisi var. Bütün bu araziler tapuludur. Ama maalesef bu binlerce dönümü su yüzünden ekemiyoruz. Bu bölgenin hayat kaynağı bu ovadan gereği gibi faydalanmıyoruz. Suyumuz çok ama kanal olmadığı için tarlalara götüremiyoruz.”şeklinde konuştu.

“Sancak ovası ekilirse Bölge insanı kalkınır”

Çolban,  “Her hane iki tarla ekerse; bir tarla buğday yaparsa, yıllık un ihtiyacını karşılar. Bir tarla da arpa ekerse ya da sılaç ekerse hayvanlarının yemini sağlamış olur. Böylece dışarıdan parayla getirdiği ihtiyaçlarını kendi tarlasından karşılamış olur. Bu bölgedeki köylü kalkınır ve tüm bu bölge insanı fayda görür.”dedi.

“Köylünün yem, arpa ve un borcu var”

Köylünün borçlu olduğunu belirten Çolban, “Şuan birçok köylünün yem, arpa ve un borcu var. Niye her şeyi gidip parayla alıyor? Kendi tarlası olmasına rağmen suyu tarlalara götürüp, ekim yapamadığı için mağdur durumdadır. Eğer binlerce dönüme sahip bu Sancak Ovası ekilirse bu bölgenin insanı kalkınır, tüm Bingöl’e faydası olur.” ifadelerini kullandı.

“100 bin dönüme sahip Sancak Ovası susuzluktan ekilemiyor”

Sancak Ovası’nda yaklaşık 100 bin dönüm ekilebilir arazi olduğunu ifade eden Muhtar Çolban, “Suyumuz çok ama arazilerimize götüremiyoruz. Başka illerde su olmadığı için kuyu kazıyorlar. Biz de bu sorun yok birçok kaynak suyumuz var. Ovaya götürüp faydalanamıyoruz. Ovaya bağlı Yeşilova, Büyükbaş, Küçükbaş, Karapınar, Karaçeşme, Tepebaşı, Sudüğünü tüm bu saydığım köyler Sancak Ovası’na bağlıdır. Bu köylerin arazisidir. Ayrıca Kiğı, Adaklı gibi ilçelerin de burada payları vardır. Yine söylüyorum susuzluktan kimse tarlasını ekemiyor.”ifadelerine yer verdi.

 “Her şey suya bağlı”

Köylülerden Kemal Çolban ise, “Arazimiz çoktur fakat suyumuz tarlaya ulaşmadığı için ekemiyoruz. Her şey suya bağlıdır. Manzarayı görüyorsunuz. Bir sürü tarlamız var. Su kanalı olmadığı için faydalanamıyoruz. Dolayısıyla Devletten yardım istiyoruz. Acil olan bu sorunumuzu hal etsin istiyoruz.”dedi.

“Hayvan ve tarlaları sulamak için bize göl ve kanal lazım ama kendimiz yapamıyoruz”

Köylü Ali Çorabatur ise şunları kaydetti: “Çok arazimiz var, üzerine su gitmediği için ekemiyoruz. Suyumuz çok ama faydalanamıyoruz. Devlete su için dilekçe verdik. Hayvanlarımız için tarlalarımızı sulamak için bize göl ve kanal lazım ama kendimiz yapamıyoruz. Eğer Devlet yardım eder ve bir gölet ve kanal yaparsa çok seviniriz.”diye konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir