• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Çiftçiler lehine önemli düzenlemeler yapıldı iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, DEDAŞ Mardin İl Müdürü Tekin Türk ile birlikte özel bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Üstün, Helalleşme Kampanyası ile ülke genelindeki çiftçiler arasında bölgedeki çiftçilerin pozitif yönde ayrımcılık yapıldığını ileri sürerek, çiftçilerden kampanyadan yararlanmalarının menfaatlerine olduğunu kaydetti.

 Üstün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in DEDAŞ yetkilileriyle görüşmesi sonucunda Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki tarımsal sulamaya ait elektrik tüketim bedellerinde çiftçiler lehine önemli düzenlemelerin yapıldığını iddia etti.

Bakan Çelik'in, Çiftçilerin tarımsal sulamaya ait elektrik borçlarının ödemelerine dönük açıklamasını olumlu bulduklarını belirten Üstün, kampanya ile çiftçilerden 2013 yılında tarımsal sulama için kullandıkları elektriğin yaklaşık 4'te birinin talep edildiğini, 3 yıllık imzalanabilecek kampanyada bölge çiftçisi Türkiye’nin en ucuz elektriğini sağlandığını söyledi.

Elektrik dağıtımı yapılan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta tarımsal sulamada kullanılan yaklaşık 4 milyar kilovat saatlik elektriğin yaklaşık yüzde 95'inin kayıp ve kayıt dışı olarak tüketildiğini ileri süren Üstün,  sulama yapan çiftçilerin sezonluk olarak 100 dönümlük buğday üretimi için 9 bin lira, Mısır üretimi için 7 bin lira Pamuk üretimi için ise 9 bin lira elektrik ücreti ödeyeceğini ifade etti.

Üstün, Elektrik borcu olan çiftçilerin desteklemelerinden paraların kesilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının tüm ülke genelindeki çiftçileri kapsamasına rağmen Helalleşme Kampanyası yada benzeri bir kampanyayı ise sadece DEDAŞ'ın yaptığını belirten Üstün, "Bu kararı kampanyaya dönüştüren sadece DEDAŞ'tır. Bu kampanyada belirlenen fiyatlar çok makul ve Türkiye’de en ucuz elektik bu bölgeye sağlanmıştır. Çiftçilerimizden de bu kampanyaya desteklerini bekliyoruz. DEDAŞ olarak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre 33 bin çiftçiyi kapsayan Helalleşme Kampanyası'ndan yararlanmak isteyen borçlulardan, elektrik borçlarının tamamı yerine sadece yüzde 25'lik kısmını talep ediyoruz. Bu kampanya çiftimiz için tarihi bir fırsattır. Borcu bulanan çiftçilerimiz lütfen kampanya süresi içerisinde bize müracaat etmelerini arzuluyoruz.” dedi.

DEDAŞ Mardin İl Müdürü Tekin Türk ise Mardin'de 9 bin 633 çiftçinin bulunduğunu, tarımsal sulamada da kullanılan 5 bini kayıtlı 7 binden fazla kuyunun bulunduğunu belirtti. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir