• DOLAR 32.564
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2449.447
  • ...
Türkiye`den israil`e ilk veto
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil’in Akdeniz Diyaloğu çerçevesinde NATO’da temsilcilik açma girişimi, Türkiye’nin “Veto” tehdidiyle NATO gündeminden düşürüldü. Ankara, Türk-israil ilişkilerinde normalleşme koşulları gerçekleşmeden israil’in NATO’da temsiline karşı çıkıyor. Dışişleri’nden Avrupa’daki diplomatlara giden talimat, uluslararası toplantılarda gerektiğinde israil’e karşı tavır alınması yolunda

Akdeniz’de sıcak çatışma, Birleşmiş Milletler’de diplomatik mücadele derkenTürkiye ve israilarasındaki gerilimin ilk yansıması, bambaşka bir yerde, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda yaşandı.

israil’in NATO bünyesinde temsilcilik açma girişimi, Ankara’nın “veto” tehdidiyle geçen hafta NATO gündeminden düşürüldü. Böylece Türkiye’nin 3 hafta önce açıkladığı yaptırım paketinin hemen ardından israil’e karşı başlattığı diplomasi atağı, ilk kez ikili ilişkilerin dışında uluslararası dünyayı da yakından ilgilendiren bir boyuta yükseldi.

israil ve NATO arasında 15 yıl önce Akdeniz Diyaloğu adı altında başlatılan kurumsal bağ, İran’dan gelen füze tehdidi ve NATO’nun yeni stratejik konsepti çerçevesinde son dönemde oldukça yoğunlaştı. Bu yıl başında NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in israil gezisi ve israil Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazı’nin NATO’daki toplantıları sonucunda israil’in NATO üyesi olmamasına karşın Brüksel’deki NATO genel merkezi nezdinde bir temsilcilik açması yönünde bir eğilim oluştu.

Konunun NATO genel kurulunda tartışılmak üzere gündeme alınması bekleniyordu.

Ancak Türki`ye-israil ilişkilerinde normalleşme koşulları gerçekleşmeden israil’in NATO’da temsiline karşı çıkan Ankara, geçen haftalarda NATO’ya “Bu temsilcilik kararını veto ederiz. Resmi toplantı gündemine bile alınmasını istemiyoruz” mesajını verdi. Türkiye’nin Füze Kalkanı’na “Evet” dediği bir ortamda NATO’nun Ankara’nın isteğini kabul etmesi uzun sürmedi. Konu gündemden düştü.

Ancak bu, Türkiye ve israil arasındaki diplomatik düellonun bittiği anlamına gelmiyor. Ankarabu hafta New York’takiBirleşmiş MilletlerGenel Kurulu toplantılarında Filistin devlet ilanına güçlü bir destek vermeyi ve Mavi Marmara konusunda Uluslararası Adalet Divanı başvurusunu bu tasarıyla birlikte gündeme getirmeyi planlıyor.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, özellikle Avrupa’daki diplomatlarına uluslararası toplantılarda gerektiğinde israil’e karşı tutum alınması ve Türkiye’nin tezlerinin anlatılması yolunda talimat yolladı. Bu da bir dizi zirvede iki ülkenin karşı karşıya gelebileceğinin habercisi

milliyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir