• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
Çocuk işçiliğinin sebebi yoksulluktur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Abide Park’tan Belediye Binası’na kadar yapılan kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlik ve Şair Nâbi Kültür Merkezi’nde çeşitli etkinliklerle devam etti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tepe, Harran Üniversitesi Rektörü İ.Halil Mutlu, Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, görevli öğretmenler ve vatandaşların da izlediği etkinlik yoğun ilgi gördü.

Programın açılış konuşmalarını İl Müdürü Murat Demirkol yaptı. Çocuk işçiliğinin Dünya gündeminin en üst seviyede yer alması gereken ve ivedi çözüm bekleyen bir sorun olduğunu belirten Demirkol, “Milyonlarca çocuk; fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalarla uluslararası standartlara uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaktadır. Çocuk işçiliği gelişmekte olan her ülke için sorun olduğu gibi, ülkemiz içinde önemli bir sorundur. Şuan itibari ile çalışan çocuk sayısını kesin olarak söylemek mümkün değildir, çünkü çocukların büyük çoğunluğu kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır. İşini kaybeden yetişkinlerin yerini, maliyet hesaplarına dâhil edilmeyen bir işgücü olarak çocuklar almaktadır.” diye konuştu.

Çocukların çalışma alanında yer almasının en önemli nedeni yoksulluk olduğunun altını çizen Demirkol, kent merkezine yaşanan göç olgusu ile birlikte kent yaşamına uyum sağlayamamanın çocuk işçiliğini daha fazla gündeme getirdiğini söyledi.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele etkinliğinin en önemli nedeninin çocukların çalıştırılmasına ilişkin mücadelelere dikkat çekmek olduğunu belirten Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay, ”12 Haziran dünya çocuk işçiliği ile mücadele toplumsal bilincin artırılması ile ilgili bir gündür. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) değerlendirmelerine göre yaklaşık 5-17 yaş Aralığı 218 milyon çocuk çalıştırılmakta olduğu tahmin edilmekte. Bu rakamlar ülkemiz ve dünya açısından kaygı vericidir. Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara yalnızca kamu kurumları değil ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşları, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmalıdır.” diyerek bu konuda herkese çağrıda bulundu. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir