• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
Diwana Mella: `Amaç âlimlerin birliği ve topluma hizmet`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - İslami İlimleri Araştırma ve Din Âlimleri Birliği Derneği kuruldu. Kısa adı “Diwana Mella’’ olan derneğin amacının Muş’taki din görevlilerini bir araya getirmek ve din adamları olarak topluma daha iyi hizmet etmek olduğu belirtildi.

Kısa bir süre önce kurulan Diwan’a Mella’ da âlimler İslami ilimler üzerine ders yapıyor, toplumsal meseleler üzerine istişarede bulunuyor, sorunların çözümleri konusunda birlik oluyorlar. Muş’ta bir ilk olarak gerçekleştirilen bu birliğin halk tarafından da ilgi ve teveccühle karşılandığı belirtildi.

Bu oluşumun Dini hizmeti kendisine bir uğraş kabul eden, din alanında bir şeyler yapmak isteyen âlimlerin bir araya gelmesi ihtiyacından doğunu belirten dernek yöneticisi Molla Mahsum Yıkın, derneğin çok amaçlı olarak kurulduğunu söyledi.

“Din görevlilerinin bir araya gelmesi ve birlik olması gerekir’’
Yıkın, "Amaç imamların -muvazzaf veya gayri muvazzaf din görevlilerinin- bir araya gelmesi,  kaynaşmanın sağlanması, dini hususlarda bilgilerimizin pekiştirilmesi, dini alanda eksik bilgilerimizin tamamlanması, birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Liderlerin, din görevlilerinin bir araya gelmesi ve birlik olması gerekir. Bir insan Lailheillallah Muhammed Resullulah diyor ve İslam için bir hizmet amacı varsa bir araya gelmelidir. Ortak noktalarda buluşmak gereklidir. Bu şekilde İslam ümmetinin birlik ve beraberliğinin sağlanması gerekir ki, ancak bununla bu husumetler, savaşlar, kavgalar, kanlar ortadan kaldırılır ve ancak bu şekilde İslam günden güne bir başarıya doğru ilerler." dedi.

“Bu oluşum hocaların dağınıklığını ortadan kaldırmıştır’’
İl dışından ve içinden böyle bir oluşumun meydana geldiğini duyanların çok güzel tepki verdiklerini kaydeden Yıkın Hoca, “Hem Muş’ta hem Muş dışında güzel tepkiler alıyoruz. Elhamdülillah kurulduğumuz günden bu güne kadar faaliyetlerimiz devam etmektedir. Seydalarımızın hocalarımızın nezaretinde ilmi müzakerelerimiz oluyor. Müslümanların meselelerine burada çözümler aranıyor. Elhamdullilah günden güne daha güzele doğru gidiyoruz. Bu oluşum hocaların dağınıklığını ortadan kaldırmıştır. Bir mekânımız var. Burada birleşiyor ve kaynaşıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

“Bu din âlimleri sadece diyanet camiasına mensup âlimler değildir’’
"Divana Mela’nın" çalışmalarından haberdar olan halkın problemlerinin çözümü için kendilerine müracaat etiklerini kaydeden Yıkın Hoca, “Burada çok değerli din âlimlerimiz vardır. Bu din âlimleri sadece diyanet camiasına mensup âlimler değildir. Hatta bu çerçeveyi daha da geniş tutuyoruz. İlahiyat ve İmam Hatip lisesinden de gelenler oluyor. Bu oluşum bir ihtiyaçtan dolayı meydana gelmiştir. İnşallah Muş’taki din âlimlerinin birlik ve beraberliğini sağlayacaktır. Bu şekilde daha güzel hizmetler yapacağımıza inanıyoruz. İnşallah bu, başka yerler için de güzel örnek teşkil edecektir. Amacımız bütün herkesi kucaklamak, herkesi bir araya getirmek ve beraber hizmet yapmaktır." şeklinde konuştu.

“Elhamdulillah bu boşluğu doldurduk’’
Diwana Mella’nın kurulmasında emek veren hocalara minnettar olduklarını ifade eden Molla Ensar Polat ise, “25 yıldır bu hizmetin içerisinde bir boşluk vardı. Elhamdulillah bu boşluğu doldurduk. Dini halkımıza tebliğ eden din âlimlerimizdir. Onların birlik ve beraberliğinin güçlü olması milletimizin güçlü olması demektir. Burada çok faydalı dersler görüyoruz. Bazen aylarca birbirimizi görmezdik fakat burada çok kıymetli hocalarımızı haftanın 2-3 günü görüyor, dini konular üzerinde müzakere yapıyoruz’’ dedi.    (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir