• DOLAR 32.558
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2447.868
  • ...
İmsak vakitleri Mardin'den belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Ramazan ayının yaklaşmasıyla Diyanet İşleri Başkanlığı imsak ve yatsı vakitlerindeki tartışmaya son vermek için üç yıldır yaptığı çalışmaların sonuncunu Mardin’de yaptı.

Mardin’deki çalışmalar katılan Diyanet İşleri Başkanlığında görevli Astronom İlhami Aşıkkaya, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın imsak ve yatsı vakitleri ile ilgili hesaplarının yerindeliğini ölçmek ve muhatap olduğu iddiaların doğruluk derecesini tespit etmek üzere geçen yıl Ramazan ayının hemen akabinde yatsı ve sabah vakitlerinin tespitine yönelik yeni bir gözlem çalışmasının yapılmasına karar verildiğini hatırlattı.  

Bu karar çerçevesinde Ankara Üniversitesi ile bir protokol imzalandığını ifade eden Aşıkkaya, “2011 yılı Eylül ayında başlatılan proje, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özdemir’in başkanlığında bir gözlem heyeti tarafından yürütülmüştür. Gözlemler hem gelişmiş astronomik aletler, hem de göz ile (denek gözlemcilerle) olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilmiştir. Bu proje devam etmektedir. Ancak şu ana kadar ulaşılan sonuçları şöyle özetlemek mümkündür;

      

2011 yılından 2012 yılının sonuna kadar fotoğraf makinesi ile Ankara’da 24, Bolu’da 3 olmak üzere toplam 27 adet yatsı ve Ankara’da 16, Bolu’da 3 olmak üzere toplam 19 adet imsak gözlemi yapılmıştır.  

2011 yılından 2012 yılının sonuna kadar denek gözlemciler ile Ankara’da 31, Bolu’da 3 olmak üzere toplam 34 adet yatsı ve Ankara’da 14, Bolu’da 3 olmak üzere toplam 17 adet imsak gözlemi yapılmıştır. 

Proje kapsamında şu ana kadar Gerede’deki 1900 rakımlı Arkut Dağı ile Türkiye’nin güneyinde ve deniz seviyesindeki Mersin ili Anamur ilçesinde gözlem çalışmaları yapılmıştır.

Gözlem çalışmalarının farklı enlem, boylam ve atmosfer şartlarından yapılması projenin daha bilimsel olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle 24.05.2014 ile 30.05.2014 tarihleri arasında Mardin’in Mazıdağı mevkisinde yapılan çalışmalarının Diyanet İşleri Başkanlığının gözlem projesine katkı yapacağı düşünülmektedir.

Çalışmanın çıplak gözle yapılan rasatlar kısmında, Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinden müteşekkil denek gözlemciler tarafından 28 adet yatsı, 22 adet imsak gözlemi olmak üzere toplam 50 gözlem yapılmıştır.” dedi.

Mardin’de yapılan gözlemde A.Ü Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Demir Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Uzman Yardımcısı Üzeyir Öztürk, Sosyal ve Kültürel içerikli Din Hizmetleri Daire Başkanlığı Astronomları İhami Aşıkkaya ve Gürhan Eren ve araziyi iyi bilen ve gözlemlere katkı sunan Yeşilli İlçe Müftüsü Selahattin Yılmaz’da koordinatör olarak görev yaptı.

      

Gözlem ekibi daha sonra Müftülük Salonu’nda Din Görevlilerine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir