• DOLAR 32.52
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2437.401
  • ...
"Bugün Tansiyonumuzu Ölçüyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Dicle Üniversitesi Hastaneleri ve Diyarbakır İl sağlık Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği “Bugün Tansiyonunuzu Ölçüyoruz” kampanyası halktan yoğun ilgi gördü.

Prof. Dr. Sait Alan, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı çalışmalara göre önemli sağlık sorunlarından bir tanesinin hipertansiyon olduğunu ifade ederek, yapılan bilimsel araştırmaların Hipertansiyonun, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında bir numaralı risk faktörü olarak gösterdiğini söyledi.

Hipertansiyon görülme sıklığı yirmili yaşlarda başlar

Alan,  “Hipertansiyon, ülkeden ülkeye görülme sıklığı değişmekle birlikte tüm dünyada erişkin nüfusun ortalama yüzde 25-30’unu ilgilendiren bir sorundur. Hipertansiyon görülme sıklığı yirmili yaşlarda yüzde 3-5 olup, 60’lı yaşlardan sonra yüzde 50-70’lere çıkmaktadır. Hipertansif olmayan 55-65 yaş arasındaki bireylerin yaşamın geri kalan döneminde hipertansif olma ihtimali ise yüzde 90’ları bulmaktadır. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre her dört ölümden biri yüksek tansiyon ile ilgilidir” diyerek, Hipertansiyonun kan basıncının yükseldiği kronik bir hastalık olduğunu ifade etti.

“Yürüttüğümüz kampanyaya vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi”

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Sait Avar ise, “Bugün’ Tansiyonunuzu Ölçüyoruz’ adıyla başlattıkları kampanyanın halk tarafından yoğun bir ilgi gördüğünü belirterek, “tansiyon ölçümleriyle yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan inme (felç), kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı koruma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla Dicle Üniversitesi Hastaneleriyle birlikte yürüttüğümüz kampanyaya vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi. Bu ölçümlerden aldığımız sonuçlarda tansiyon ölçümü yaptıran birçok vatandaşımızın tansiyonlarının yüksek veya düşük olduğunu gördük. Sonuçları olumsuz çıkan vatandaşlarımızı neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirerek yakın bir zamanda hastaneye giderek kontrollerini yaptırması konusunda gerekli yönlendirmeleri yaptık” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir