Tarlaya gönderilen çocuklar okumak istiyor
Köylerinde okul olmadığı için tarlalarda ağır işlerde çalıştırılan çocuklar, okumak istediklerini belirterek köylerine okul yapılmasını istediler.
BİTLİS - Bölgenin birçok kırsal alanında yeterli öğrenci olmayışı öne sürülerek, eğitimden mahrum bırakılan çocuklar, tarlarda ağır işlerde çalıştırılıyor. 10 yaşındaki çocukların sıcak havaya rağmen tarlalarda ağır işlerde çalıştırılmaları yürek yakıyor.
Ağır işlerde çalışan çocuklar, yaşıtları gibi okullara gitmek istediklerini dile getirerek devletten kendilerine eğitim desteği sunmasını istiyor. Bitlis’in Beşkaynak köyünde kalan 10 yaşındaki Bedirhan Kılıç, okul yerine tarlaya gönderildiğini söylüyor.
Eğitimden yoksun bırakıldığını dile getirerek, okula gitmek istediğini söyleyen Kılıç, “Ben de kendi yaşıtlarım gibi okula gitmek istiyorum. Fakat köyümüzde okul olmadığı için gidemiyorum. 10 yaşındayım fakat hiç okula gitmedim. Kardeşlerim de aynı şekilde okula gitmediler.” dedi.
“Kürek yerine, kalem tutmak istiyorum”
Okula gitmedikleri için köyde tarlalarda en ağır işlerde çalıştıklarını ifade eden Kılıç, “Ben de okuyup bir meslek sahibi olmak istiyorum. Okula gitmek için yetkililerden yardım talep ediyoruz. Tarlada çalışmak yerine okulda ders çalışmayı istiyorum. Kürek yerine, kalem tutmak istiyorum.” şeklinde konuşarak sesinin duyulmasını istedi.
9 çocuğum var hiçbiri okul okumuyor
Daha önce köylerinde okul olduğunu, köylerinin boşaltılmasıyla okulların yıkıldığını, yeniden köye dönüş kapsamında geldikleri köyde okul olmadığı için çocuklarını okutamadıklarını belirten baba Bayram Kılıç ise, “Köye dönüş kapsamında köyümüze döndük. 9 tane çocuğum var. Okul olmadığı için hiçbiri okuyamıyor.
Köyümüze en yakın okulun uzaklığı yaklaşık 30 kilometredir. Bu mesafede her gün çocukları taşımacılık sistemiyle götürüp getirmek, çocuklar için yorucu olduğu gibi emniyetli de değildir. Daha önce var olan okulumuzun yerine, bir derslik dahi olsa yapılarak çocuklarımızın okutulmasını istiyoruz.”
Çocukların eğitim hakkını kısıtlamak insani değildir
Tüm başvurularının sonuçsuz kaldığından şikayet eden Kılıç, “Yeterli öğrenci olmadığı gerekçesiyle taleplerimiz dikkate alınmamıştır. Yeterli öğrencilerin olmadığı böyle kırsal alandaki çocukların eğitim haklarından mahrum bırakılması insani bir durum değildir. Yetkililerden çocuklarımızın eğitimi için yardım istiyoruz.” diyerek köylerine okul yapılması için yetkililerin duyarlı davranması gerektiğini belirti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)