• DOLAR 32.53
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2436.363
  • ...
Bükköy` de yeni bir `Soma` faciası yaşanmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi (PM) Sena Kaleli, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy’ de yer alan ve 2009 yılında yaşanan patlama sonucu 19 işçinin hayatını kaybettiği, halen 156 işçinin de çalışmakta olduğu maden ocağında, göz göre göre birtakım ihmaller yapıldığı iddiası üzerine, konuyla ilgili çalışma başlattı.

Kaleli, 25’i yerüstü 131’i yeraltı olmak üzere 156 işçinin çalışmakta olduğu maden ocağıyla ilgili; el cihazları, sensör ve gaz ölçüm araçlarının bakımsızlığı, bacada var olan sensörlerin söküldüğü, yeterli mesleki eğitimin verilmediği, Müfettiş geldiğinde sadece ana taban yolunun kontrol edilip, girilmemesi gereken patlayan bacaya da geçici perdeleme yapıldığı şeklinde birçok iddianın yer aldığı soru önergesi hazırladı.

Sena Kaleli’nin Bükköy’de yer alan maden ocağına yönelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, şu ifadeler yer alıyor:

“Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy’de faaliyet gösteren maden ocağında 2009 yılında bir patlama meydana gelmiş ve 19 işçi yanarak can vermiştir. Halen bu madende 25’i yerüstü 131’i yeraltı olmak üzere 156 işçi çalışmaktadır. Yaptığım görüşmelerde ocakla ilgili aşağıdaki iddialar dile getirilmiştir.”

Kaleli, Maden ocağıyla ilgili; el cihazları, sensör ve gaz ölçüm araçlarının bakımsızlığı, bacada var olan sensörlerin söküldüğü, yeterli mesleki eğitimin verilmediği, Müfettiş geldiğinde sadece ana taban yolunun kontrol edilip, girilmemesi gereken patlayan bacaya da geçici perdeleme yapıldığı şeklinde birçok iddianın yer aldığı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 “Bu iddialar doğrultusunda yeni bir Soma faciası yaşanmaması için aşağıdaki soruların yanıtlanması büyük bir önem taşımaktadır. Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Bükköy maden ocağı hangi aralıklarla denetlenmektedir? En son ne zaman denetlenmiştir?

Yapılan denetlemelerde yukarıda sıralanan iddialarla ilgili hangi eksiklikler görülmüştür? Denetlemeyle ve eksikliklerle ilgili bir rapor tutulmuş mudur?

Denetim görevinde bulunanlar gördükleri eksikliklerle ilgili işletmeye bir düzeltme süresi vermişler midir? Verilen süre doğrultusunda tekrar denetim yapılmış mıdır? Bükköy ocağında çalışan işçilerin bordro ve puantaj cetvelleri incelenmiş midir? Bu cetvellerde bir suiistimal söz konusu mudur?

Bükköy ocağındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde bir adım atılacak mıdır? (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir