• DOLAR 32.25
  • EURO 34.676
  • ALTIN 2399.746
  • ...
Bir tona yakın ürün veren asırlık ağaçlar neden kurudu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Soğuk hava ve dondurucu kar Doğu ve Güneydoğuda hayatı olumsuz etkiliyor. Muş’un Çengilli köyünde yeni dikilen ceviz ağaçları kurumazken, asırlık ceviz ağaçlarının kuruması yaşayan halkı şaşırttı.
Asırlık ceviz ağaçları kurumasına şaşıran köylüler, durumu Muş Tarım il Müdürlüğüne ilettiklerini fakat yetkililerin kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini söyledi.
 

Ağaçların tam olarak anlayamadıkları bir sebepten dolayı kuruması karşısında şaşkınlığını dile getiren köy sakinlerinden Sıddık Arslan; “Bu ağaçlar, Müslümanlar buraya yerleşmeden önce dahi vardı. Ben 52 yaşındayım kendimi bildim bileli bu ağaçlar bu şekilde idi. Bu ceviz ağaçlarından tüm köy halkı faydalanıyordu fakat tam olarak sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz bir şekilde bu ağaçlar kurudu’’ dedi.

Yaşadıkları yerde ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen köy sakinlerinden Zülkif Özçelik ise; “Ben 51 yaşındayım. Babalarımız dedelerimiz bu köye geldi ve bizler 100 yıldır burada yaşıyoruz. Onlar da buraya geldiklerinden beri bu ağaçlar böyleymiş. Her bir ağaç belki bir tona yakın ceviz tutuyordu. Bütün köy bu cevizlerden faydalandık. Ben şimdiye kadar böyle bir şey görmedim. Ağaçların niçin kuruduklarını da anlayamadık’’ şeklinde konuştu.

Köydeki asırlık ağaçların hepsinin kuruduğunu belirten Özçelik, yeni dikilen fidanların dışında 200’e yakın ceviz ağacının kuruduğunu söyledi.

Durumu bir ay Tarım İl Müdürlüğüne ilettiklerini belirten Özçelik, Tarım İl Müdürlüğünün kendilerine konuyla ilgili detaylı bilgi vereceklerini söylediklerini ancak kendilerine herhangi bir bilginin gelmediğini söyledi.


Köylüler, son günlerde yaşanan soğuk havalar nedeniyle kuruduğu tahmin edilen asırlık ağaçların, kuruma sebebinin anlaşılması için Muş İl Tarım Müdürlüğünden gelecek  bilgiyi bekliyor. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir