• DOLAR 32.48
  • EURO 34.558
  • ALTIN 2474.013
  • ...
Mardin Kalesi restore edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın turizme açılması talimatını verdiği tarihi Mardin Kalesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Kale, yapılacak restorasyondan sonra halkın ziyaretine açılacak.

Son 50 yıldır ziyaretçilere kapatılarak askeri bölge ilan edilen 3 bin yıllık Mardin Kalesi’nin restorasyonu için Kültür Bakanlığının desteğini alan Mardin Valiliği kolları sıvadı.

Soğuk savaş döneminde uzun yıllar NATO birliklerinin konuşlandığı ve sonra da Hava Radar Mevzi Komutanlığı hizmetine verilen 3 bin yıllık Mardin Kalesi’nin açılacak olması hem Mardin halkını hem de turistleri sevindirdi. Ancak NATO radarının ne olacağı konusunda henüz somut bir adım atılmış değil.

Yaklaşık 20 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışmalarını Mardin Valiliği denetliyor. Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, ‘Sürdürülebilir Turizm Projesi Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, Mardin Kalesi'nin restorasyonu için ihale sürecinin başladığını açıkladı.

Vali Cengiz “Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında tespit edilen 650 beton bina var. Bunlardan 150’si yıkıldı. Yıkılan beton binalarda yaşayan vatandaşlarımız için TOKİ 1454 konut yapıyor. Mardin Kalesi restorasyonu için ihale yapılarak çalışmalar başlatıldı. Sokak cephe iyileştirilmesi için Avrupa Birliği'nden 6 milyon hibe alındı. Yaklaşık 650 dükkânın dış cephesi yenilendi.” dedi.

Başbakan Erdoğan 2010 yılında TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında, Mardin Kalesi için, "Size çarpıcı bir belge göstermek istiyorum. Tarih 5 Eylül 1792 yani 218 yıl öncesine ait bir belge dönemin padişahı Bağdat Amirine talimat gönderiyor ve Mardin kalesinin tamir edilmesini rica ediyor. Tam 218 senedir tamir edilmeyen kaleyi biz tamir etmeye başladık" demişti. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir