• DOLAR 32.255
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2405.306
  • ...
Borun etkileri ile ilgili çalışmalar başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Bursa’daki bor kaynaklarının yeterli bir şekilde kullanımı konusunda kamu, özel sektör ve STK’larla ortaklaşa faaliyet gösteren Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu, BTSO’da bir araya geldi.

Yapılan görev dağılımında komisyonun başkanlığını BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, başkan yardımcılığını Dr. Fatih Akkurt ve Dr. Murat Bilen, genel sekreterliğe ise Kerim Sabuniş getirildi. Komisyonun sanayi koordinatörü Cemal Tuna, Ar-Ge koordinatörü ise Prof. Dr. Cevdet Demir oldu.

Programda BTSO adına konuşan İlker Duran, AB’nin Reach kararları çerçevesinde aldığı bor madeni yasağı uygulamasının kaldırılması için çalışma başlatacaklarını dile getirdi. Borla ilgili araştırılması gereken sektörlerin ilk etapta tespit edileceğini vurgulayan Duran, uluslararası borla ilgili bilgilerin envanterinin de çıkarılacağını açıkladı.

Borla ilgili stratejik sektörlerle ilgili özel çalışmalar yapılacağını da vurglayan Duran, şöyle konuştu: “Nükleer reaktörler ve kanser ilacı konusunda çalışma başlatıyoruz. Nükleer reaktörlerle ilgili çalışma çok önemli. Bu konunun yakından takipçisi olacağız. Üniversitedeki akademisyenlerimizle birlikte bu çalışmaları yürüteceğiz. Sanayide bor ile ilgili farkındalık oluşturmak için eğitim çalışmaları yapacağız. Özellikle tekstil, boya, otomotiv ve diğer gelişmiş sektörlerde borun kullanıldığı alanlarla ilgili rapor hazırlanacak. Bu konuda Uludağ Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Tapan ve Kimya Bölüm Başkanı Cevdet Demir’in fikirlerinden faydalanacağız.”

“Bursa için büyük kazanım”
Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu’nun stratejik sektörlerde de önemli bir misyon üstlendiğini kaydeden Duran, özellikle nükleer, uzay, savunma ve ilaç alanında bir takım araştırmalar yapacaklarını ve bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını vurguladı. Bor madeninin kanser tedavisi başta olmak üzere insan hayatını kolaylaştıran büyük faydaları olduğunu açıklayan İlker Duran, “Komisyonumuz bir ilki gerçekleştirecek. Borla ilgili tüm tarafları Sanayici, üniversite, valilik, Boren Enerji, Eti Maden temsilcileri ile aynı masada toplanarak, borun geleceğini masaya yatırdık. BTSO çatısı altında yapılacak komisyon çalışmaları Bursa için büyük bir kazanım olacaktır” diye konuştu.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir