• DOLAR 35.484
  • EURO 36.303
  • ALTIN 3064.53
  • ...
Hemşireler Haftası kapsamında konferans düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Hastaneleri ve Dicle Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu işbirliğiyle 12-18 Mayıs Dünya Hemşireler Haftası kapsamında konferans düzenlendi.

 

Açılış konuşmasını yapan Hastaneler Başhemşiresi Uzman Selda Budak, modern hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale’nin 854 Kırım Savaşı sırasında gösterdiği yararlılıklarla dünya çapında bir kahraman olduğunu ve doğum günü olan 12 Mayıs’ın Hemşireler Haftası olarak kutlandığını dile getirdi. “Hemşirelik, güç çalışma şartlarını gerektiren, özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran zor bir meslektir” diyen Budak, hemşirelik mesleğinin incelikleri hakkında bilgiler verdi. Hemşirelik hizmetlerini ve iyi bir hemşirenin özelliklerine de değinen Budak, hemşireliğin manevi duygusu yüksek bir meslek olduğunu söyleyerek, sağlık hizmetinde hemşireliğin önemli bir yapı taşı olduğunu söyledi.

 

Atatürk Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mahmut Mete de yaptığı konuşmada Florence Nightingale’in hayatı, çalışmaları, yaptığı fedakârlıklar hakkında bilgiler verdi. Hemşirelik mesleğinin kutsallığına dikkat çeken Mete, Dünya Sağlık Örgütünün 2006 yılında aldığı kararla hemşireler olmadan başarılı olunmayacağını belirttiğini sözlerine ekledi.

 

Türkiye’de hemşireliğin, sağlık hizmeti veren ekip üyelerinden biri olarak önemli bir yere sahip olmakla birlikte hak ettiği değeri göremediğini belirten Mete, tüm hemşire ve hemşire adaylarının günün kutladı.

 

Açılış konuşmalarının ardından “Hemşirelikte Profesyonellik” konusunda bir sunum yapan Prof. Dr. Türkinaz Aştı, hemşirelerin değişimde bir güç olduğunu ve hemşirelerin küçümsenmeyecek sayıda olduğunu söyledi.

 

Aştı, meslek ve meslekleşme sürecinden bilgiler vererek, “Hemşirelik, bir toplum hizmeti olarak uzun yıllar varlığını korumuş, insanların sağlığını geliştirmek ve bakımını sağlamak isteği ile ortaya çıkmıştır.” dedi. Hemşireliğin gelişimi ve değişimi ile ilgili bilgiler veren Aştı, hemşirelik mesleğinin dinamiklik istediğini vurguladı.

 

“Kaliteli bir hemşirelik eğitimi için akademisyen hemşirelere çok ihtiyaç var.” diyen Aştı, akademik personel azlığına değindi. Aştı, hemşirelikte profesyonelliğin duruştan, durumdan, derinlikten ve eğitimden geçtiğini de ifade etti.

 

“Türkiye’de Değişen Sağlık Politikaları ve Hemşirelik” konusunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Arzu Kader Harmancı Seren de, sağlık hizmetlerinin  Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Tedavi Edici Sağlık Hizmetleri ve Rehabilite Edici Sağlık Hizmetleri olarak üç ana başlık altında toplandığını söyledi. (Yusuf Aslan / Hasan Önalan  İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir