• DOLAR 32.576
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2435.713
  • ...
Din Görevlileri Sempozyumu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Mardin Artuklu Üniversitesi’nin (MAÜ) ev sahipliğini yaptığı Yunus Emre Camii Külliyesi Eğitim ve Kültür Derneği’nin (YECDER) katkılarıyla beşincisi gerçekleştirilen toplumsal barışa katkısı açısından “Camiler ve Din Görevlileri" konulu “V. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu”, açılış konuşmalarıyla başladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Vali Kılıçlar Salonu’nda yapılan sempozyumun açılışına Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Mardin Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol, ECDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yılmaz, din görevlileri, seydalar ve vatandaşlar katıldı.

“Kendisini idare edemeyen başkasını idare edemez”

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, İnsanların öncelikle kendi nefislerinde ve kendi içlerinde barışı tesis etmeleri gerektiğini söyledi. Vali Cengiz, “Kendi iç huzurunu bulamamış, kafası karışık, ailesine huzur vermemiş, çocuklarını ve eşini darp eden, yakınlarıyla kavgalı olan bir bireyin ‘Ben toplumda barışı tesis edeceğim” diye ortaya çıkması büyük bir çelişkidir. İnsanların öncelikle kendisini idare etmesi gerekir. Kendisini idare edemeyen kimse başkasını idare edemez. Ben öğretmenlerimize de sürekli şunu söylüyorum: Öğrencilerle evlere 2 tane ‘Gi’ gönderin. Bir tanesi sevgi, diğeri bilgi... Evlerden taşan sevgi mahalleyi, mahalleden taşan sevgi bölgeyi, bölgeden taşan sevgi ülkeyi kuşatsın diyorum.” diye konuştu.

“Din görevlisinin işi, insan mimarlığıdır”

MAÜ Rektörü Prof. Dr Serdar Bedi Omay ise din görevlilerinin peygamberlerin vezaifini icra eden kişiler olduğunu ifade ederek, "Peygamberler, insanların müstakim bir yola girmeleri için gayret eden, İslam’ı yani barışı tesis etmeye çalışan, insanların arasında fazileti, iyiliği, merhameti, müsamahayı, teavünü yaygınlaştırmaya çalışan, seçilmiş kullardı. Din görevlisinin işi, insan mimarlığıdır. Çok zor bir mesleği icra etmektedirler. Sabrı çok fazla iltizam eden bir iştir yaptıkları. Fakat unutulmamalıdır ki, Allah (c.c.) Kur`an`da; ‘Muhakkak Allah sabredenlerle beraberdir.’ (Bakara: 153) diye buyurarak sabrın önemini bize haber vermiştir. Ben de, bu ayet-i kerimenin feyz ü bereketiyle tüm din görevlilerini selamlıyorum.” dedi.

YECDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yılmaz ve Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun`da sempozyumun Mardin`de yapılmasından duydukları memnuniyetlerini dile getirdi.

Eş zamanlı 9 oturum yapılacak

Atatürk Kültür Merkezi’nde 2 gün sürecek sempozyumda, din görevlilerinden örnek çalışmaların sunularak, cami merkezli eğitim, din görevlileri, toplumsal barış, medreseler ve dini eğitimde etkili iletişim gibi konuların çok yönlü bir şekilde ele alınacağı sempozyumun eş zamanlı olmak üzere 9 oturum şeklinde yapılacağı bildirildi.

(M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir