Üniversitelere trafik laboratuvarı projesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, üniversitelerde Trafik Laboratuvarları projesini hayata geçirdi.
İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ‘Üniversiteler İçin Trafik Kontrol Merkezi Laboratuvarları’ projesini hayata geçirdi. İstanbul Kalkınma Ajansının ‘2012 Yılı Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı’ kapsamında yürütülen bu projede Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde kurulan merkezlerde öğretim üyeleri ve öğrenciler uygulamalı testler, araştırmalar, analizler yaparak trafik çözümleri ve projeler geliştiriyor. Açılan merkezler TKM ile koordineli olarak çalışarak, trafik uzmanı yetiştirecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü, akıllı ulaşım sistemleri kullanılarak trafiğin yönetildiği Trafik Kontrol Merkezinin (TKM) küçük ölçekli modellerini üniversitelerde hayata geçirdi. Pilot üniversiteler olan Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde kurulan TKM Laboratuvarları’nda trafik ile ilgili akademik çalışmalar, uygulamalı testler, sunumlar, seminerler, eğitimler gibi birçok faaliyet yürütülüyor.
Öğrenciler gönüllü olarak hizmet veriyor
Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen TKM Laboratuvarı’nda üniversitelerin araştırma görevlileri ve pek çok bölümden öğrenciler gönüllü olarak görev alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Trafik Kontrol Merkezi’nde eğitim alan gençler daha sonra laboratuvarlarda hizmet vermeye başlıyor. Trafik laboratuvarında analizler, trafik yönetimi, hata tespitleri, şerit yönetim sistemleri, gelişmiş teknolojiyle yol güvenliğinin sağlanması gibi pek çok alanda çalışmalar yapan üniversite öğrencileri geliştirdikleri uygulanabilir projeleri, çalışmaları, fikirleri raporlayıp ilgili birimlere iletiyor.
Genç beyinler araştırma - geliştirme yapıyor
TKM Laboratuvarları ile üniversite öğrencilerinin trafik konusunda uygulanabilir çalışmalar yapabilmeleri sağlanırken trafik konusunda da uzman personel yetiştirilmesine katkıda bulunuluyor. İstanbul trafiği için akademik çalışmalarla çeşitli çözüm önerileri sunan gençler, mevcut sistemlerin araştırma, geliştirme ve iyileştirmelerini de yapıyor. Öğrenciler ayrıca her yıl hazırladıkları tezleri Trafik Laboratuvarı’nda hayata geçirme imkanı buluyor. Öğrenciler bu merkezlerde bir yandan uygulamalı eğitimler ile bilgilerini pekiştirirken diğer yandan da kamu çalışmalarına katkı sağlıyor.
(İLKHA)