• DOLAR 32.355
  • EURO 35.633
  • ALTIN 2323.136
  • ...
BİSİAD Yazılım Kümesi hedef büyüttü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) öncülüğünde yola çıkan Bursa Yazılım Kümelenmesi hedef büyüttü. Yazılım sektörünün Türkiye’nin geleceği için önemli bir rolü olduğuna inanan yazılım firmaları, ihracat hedefi ile çıktıkları yolda milyar dolarlık hedefe gidecek yol haritasını tartıştı.

Gelişmiş ülkelerde ekonomideki yazılım payının büyüklüğüne dikkat çekilen toplantıda, öncelikle sektörün durumunun doğru tespit edilmesi gereğine vurgu yapıldı. BİSİAD Başkanı Osman Akın, yeni bir sanayi devriminin en kritik safhasının yaşandığına işaret ederek, “Bu treni kaçırma lüksümüz yok. Geçmişin yanlışlarından ders alan Türkiye’nin derhal doğru adımları atarak yüzlerce milyar dolarlık dünya pazarında yerini alması gerekiyor” diye konuştu.

Eğitimcinin eğitimi şart!

Ülkelerin 2008 krizini aşmak için bilişim sektörünü ve özellikle de yazılımı ele alarak süreci atlattıklarını anlatan Akın, “Ülkeler birer birer pozisyon alıyor. Sektörleri çok güçlü argümanlarla destekliyorlar. Sanayi üretiminin ardında bile yazılımın gelişmesi ile ilgili destek ve girişimler var. İstihdamı artırmaktan, çok nitelikli istihdamdan söz ediyoruz. Bu nasıl olacak. İşte size global bir fırsat. Eğitim çağındaki genç nüfusa bunu anlatmamız gerek. Herkes doktor herkes mimar olmaya çalışıyor. 21. Yüzyılda kaç doktor sayabilirsiniz yılda 10 milyon dolar ciro yapan. Ben size onlarca yazılım firması sayabilirim. Bunu yüzmilyonlara çektiğimiz gün, Türkiye bambaşka bir güne uyanacak. Ancak bunu yapabilecek insan kaynağı şu anda bundan habersiz.  Bunu anlatabilmek için önce eğitimcilerimizi eğitmek gerekiyor” dedi.

Yazılım vadisi Bursa’nın yeni ufkudur

Yaklaşık 15 yıldır Bursa’da yaşayan hemen herkesin ortak kanaati olarak “sanayideki büyümenin getirdiği sıkıntıları” daha da büyütmemek gerektiğini belirten Osman Akın, “Daha fazla sanayi yatırımı beraberinde istihdam ve katma değer getirebilir. Ancak bu büyük bir yanılgı oluşturuyor. Niteliksiz istihdam göçü ve istikrarsız gelişmeyi körüklüyor. Hergün şehre eşya taşıyan kamyon sayısı arttığı halde katma değer yerinde sayıyor. Kişi başı gelir geriye gidiyor. Bu böyle devam edemez. Sürdürülebilir bir durum değil. Daha çok işçi çalıştırmak gelirleri de vergileri de artırmıyor ne yazık ki! Ekonominin temel kurallarının alt üst olduğu bir tarihe tanıklık ediyoruz. Ne kadar çok üretirseniz o kadar çok karlılık değil, o kadar çok kirlilik yaratıyorsunuz. Oysa yazılım basit ama ters bir kuralla çalışır. Bir adet üret binlerce sat. Karlılık ta o kadar artsın” dedi.

Yazılım vadisi projesinin Bursa’ya sadece prestij kazandıracak, markalaşmasına katkı koyacak bir süreç olarak görülmemesi gerektiğini ve söz konusu karlılıkların Yazlım Vadisi çatısı altında oluşturulacağını belirten Akın, şöyle devam etti: “Bu yeni bir ufuktur. Bursa’nın ufkunu vizyonunu değiştirmiştir. Kısa süre sonra yazılım vadisinin ürettiği değerlerle övüneceğiz. Ortaya çıkan projeler global pazarda her satıldığında daha fazla mutlu olacağız. Şehrin kendi markalarını yaratması için daha fazla motive olacağız. Bununla birlikte de daha fazla vergi ödeyip kenti de ülkeyi de kalkındıracağız. Ancak buna tek başımıza inanmamız yetmiyor. Şehrin de, sanayinin de buna inanması ve bize destek vermesi gerek. Yazılım Vadisi çatısı altında üretilen yazılımları, işletmelerimizde öncelik haline getirmemiz gerekiyor”  

(Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir