• DOLAR 32.56
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2441.129
  • ...
"Astım spor yapmaya engel değildir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Dünya Astım Günü” dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı. Astımın spor yapmaya engel olmadığına vurgu yapılan açıklamada, astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiği ifade edildi.

 

 

Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edildiği belirtilen açıklamada, “Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler.” denildi.

 

 

 

 

 

Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde olmadığının altı çizilen açıklamada, “Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, allerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların ’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.” ifadelerine yer verildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir