• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Sahte uygulamalar sosyal hesabınızı çalmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Dünyanın en yoğun tercih edilen sosyal medya platformu olarak kabul edilen sosyal paylaşım sitesi Facebook'da kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmeye yönelik yasadışı teşebbüsler giderek çoğalıyor. Peki siz, sosyal hesabınızdan kişisel bilgilerinizin başka kişilerin eline geçmemesi için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

 

Sosyal hırsızlığın önüne geçilebilmesi hakkında oldukça önemli bilgiler paylaşan teknoloji sitesi chip.com.tr, bu konuda pratik bilgiler veriyor. İşte sanal veri hırsızlığının önüne geçmenizi sağlayacak pratik yollar:

 

"Doğrulama"  penceresi önlemi

Dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 30 milyonu aşkın Facebook kullanıcısı var. Bu yoğun kullanım, siber suçluların istahını kabartıyor. Siz de eğer Facebook kullanıcısı iseniz, "Tekrar hoşgeldiniz" diye başlayan bir "doğrulama"  penceresi ile karşılaşmış olabilirsiniz.

 

Son olarak, güvenlik ayarları değiştirilerek uygulama indirilmesini isteyen ve kullanıcıların telefon numarasını talep eden sahte sayfalar gündemde. Siber suçlular bu sayede Android işletim sistemli telefonlara virüs bulaştırarak, kişisel bilgileri ele geçirmeye hedefliyor.

 

Bu pencere ile gelen mesajda, 'artan saldırılar nedeniyle Facebook yönetiminin yeni bir güvenlik uygulaması geliştirdiği, bu uygulamayı Android işletim sistemli cihazınıza indirmek için cep telefonunuzu bildirmeniz gerektiği ve ilgili parolanın telefonunuza gönderileceği' belirtiliyor.

 

Telefonunuzu yazmayın!

ESET'in blog sayfası We Live Security yazarlarından Bilgisayar Güvenlik Analisti Graham Cluley, "Facebook'a giriş yapmak istediğiniz zaman pop-up yani açılan pencere ekranında gördüğünüz bu mesaj, Facebook'un kendisinden gelen bir mesaj değildir. Ama bu, Facebook sitesinin ele geçirildiğini de göstermez" açıklamasını yaptı. Cluley, "Telefon numaranızı bildirmeyin ve bu tür uygulamaları indirmeyin." uyarısında bulundu.

 

Ne oluyor?

Siber suçlular, Android sistemli akıllı telefonlara bulaştırmak için Win32/Qadar adıyla bilinen bir bankacılık truva atını kullanarak, sahte mesajları Facebook'tan gelmiş gibi görüntüleyebiliyorlar. Windows tabanlı kötü amaçlı yazılım JavaScript aracılığıyla da bu mesajı internet tarayıcınızın içine yerleştiriyorlar. Ardından Facebook sitesine yönelik yapılanlar, görünür hale geliyor.

 

Numaranızı girdiyseniz...

Eğer yine de telefon numara bilginizi sisteme girdiyseniz, zararlı uygulamayı Android telefonunuza indirmek için harekete geçmişsiniz demektir. Bu uygulama sayesinde Android telefonunuzdan yaptığınız aramaları dinlemeye başlayabilirler, SMS mesajlarınıza müdahale edebilirler. Eğer bilgisayar korsanları, SMS mesajlarınızı okuyabiliyorlarsa, banka hesaplarınızı da ele geçirebilirler.

 

Ne yapılmalı?

Uygulama indirmek için güvenlik ayarlarınızda değişiklik yapmanızı isteyen mesajlara dikkat edin! Uygulamaları, üçüncü parti bilinmeyen bir site yerine güvenilir resmi Google Play mağazasından indiririn. Mutlaka geçerli bir antivirüs yazılımı kullanın. Güncel bir sosyal medya tarayıcısı ile sosyal medya programlarınızı taratın. ESET Sosyal Medya Tarayıcısı bu konuda size yardımcı olacaktır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir