• DOLAR 32.217
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2451.027
  • ...
Batmanlı çiftçiler ekinlerden memnun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Batman’da etkili olan yağmur dolayısıyla çiftçiler ekinlerin bolluğunu yaşıyor. Yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye’nin birçok bölgesindeki ekinler zarar görürken Batman’daki ürünler yağan yağmur sayesinde çiftçilerin yüzünü güldürdü.

 

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Batman’ın diğer bölgelere göre yağış bakımında daha şanslı olduğunu belirterek, “Bu sene genel olarak baktığımız zaman Türkiye genelinde esasında yağışları normal olarak görüyoruz. Ama yine bizim bölgemiz diğer bölgelere nazaran yağış bakımında daha şanslıdır. Ekinlerimizde bu sene bu yağışlardan dolayı inşallah bundan sonra da bir aksilik olmazsa genel olarak iyi olduğunu söyleyebilirim. Yağışlardan bu sene geçen senelere nazaran bir sıkıntımız olmadı. Bu sene ürün rekortemizin daha iyi olacağını düşünüyoruz. En büyük sıkıntımız bu Pazar konusudur. Ofiste de bir sıkıntı olmazsa bu sene çiftçilerimizin yüzünün güleceğini söyleyebiliriz. Eskiden pamuk vardı bizde o artık bitti. Biz dışarıyla mücadele edemedik. Batman’da 60 bin dekar üzerine pamuk üretimi yapılırdı şimdi ise 3 bin dönüm üzerinde bir ekim yapılıyor. Tütün de bitti ve en büyük beklentimiz şuanda hububattır.” dedi.

 

Hububatın  bu yıl iyi olmasından dolayı sevinen çiftçilerden Faysal Gönülaçar, “Bu sene geçen seneye nazaran pek fazla farklılık yoktur.yağmurdan fazla etkilenmedik. Seçim günü bir don oldu ve o dondan dolayı ekinlerimiz biraz zarar gördü. Yoksa hububutlar bu sene iyi. Dondan dolayı geçen senenin rakamına ulaşmaya biliriz ama yine de diğer bölgelere göre bizim yağmurumuz daha fazlaydı. Ondan dolayı fazla bir kaybımızın olacağına inanmıyorum. Don olayı olmasaydı geçen seneden fazla verim alırdık.” ifadelerini kullandı.

 

Verimin iyi olduğunu fakat dondan dolayı geçen seneye göre çok fazla ürün elde etmeyeceklerini tahmin ettiğini beliraten çiftçi Mehmet Göresine, “Bu sene verimler iyiydi. Yalnız don olayı çok kötü oldu. Ekinlerimiz dondan dolayı zarar gördü. Yağmur sayesinde ekinlerimiz iyi oldu. Bir de hububat fiyatlarını devlet az veriyor. Mazotta çok yüksek olduğu için mağdur oluyoruz. Yetkililerden bunları dikkate almalarını istiyoruz.” diye konuştu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir