• DOLAR 34.364
  • EURO 36.264
  • ALTIN 2837.111
  • ...
Kürtçe ve Türkçe karşılaştırmalı Edebiyat Sempozyumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Kürt diline ve edebiyatına zenginlik kazandıran çok yönlü akademik çalışmalardan biri olan karşılaştırmalı edebiyat sempozyumuna dilbilim ve edebiyat alanlarında uzman, çok sayıda araştırmacı ve akademisyen katıldı. 

Açılışı üniversite kampüsünün konferans salonunda gerçekleştirilen ve “Güncel bağlamıyla kimlik tahayyülleri”, “Tarihi dönemlerine göre klasik Kürt ve Türk edebiyatları arasında bir mukayese”, “Şahmaran efsanesi ve yeniden yazmaları”, “Hawar dergisinde antikolonyal söylem ve egemen Türk imajı”, gibi ana başlıklar altında yapılan farklı oturumlarda Türkçe ve Kürtçe dilleriyle sunumlar gerçekleştirildi. 

“Tarihselden Güncele Türkçe ve Kürtçe Edebiyatlarda Kimlik Tahayülleri” sempozyumunda açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürt ve Türk Edebiyatlarının üniversitelerde karşılaştırmalı olarak ilk defa bu kadar akademik düzeyde tartışıldığını belirterek bu etkinliğin sembolik bir anlam taşıdığını ve bu tür çalışmaların her zamankinden daha uygun bir zemine sahip olduğunu ifade etti. 

Kürdolojinin;  Mardin Artuklu Üniversitesi`nin kuruluş felsefesi içindeki en önemli akademik bileşenini oluşturduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Yıldırım, bir dilin kendisini geliştirmesi ve ortaya koyması açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurguladı. 

Yıldırım konuşmasını şöyle tamamladı: “Düzenlediğimiz bu karşılaştırmalı sempozyumun Kürtçenin farklı akademik alanlarda olgunlaşmasıyla çok yakından ilişkili olduğunun altını rahatlıkla çizebiliriz. Bu nedenlerden dolayı ortak akademik çabalarımızın karşılıklı olarak birbirimizi tanıma ve anlama potansiyeli geliştireceğine inancım tamdır.”

Tarihçi- yazar Malmîsanij moderatörlüğünde, Türk ve Kürt Edebiyatları’nın karşılaşma süreci, kurucu dönem Cumhuriyet romanlarındaki Kürt Temsilleri ile Hawar Ekolü’nde egemen Türk temsillerinin karşılaştırılmasının tartışıldığı birinci oturumdan sonra, Prof. Dr. Nüket Esen modaratörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda, klasik edebiyat, halk edebiyatı ve alfabe tartışmaları bağlamında Türk ve Kürt pratikleri tartışıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda görev yapan akademisyenlerin de tebliğlerini sunduğu “Tarihselden Güncele Türkçe ve Kürtçe Edebiyatlarda Kimlik Tahayülleri” sempozyumu, soru ve cevap bölümüyle sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir