• DOLAR 32.528
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2442.873
  • ...
Mazlum Der: `Sürece Zarar Verilmemeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Mazlum Der Diyarbakır Şubesi, Kalekol yapımlarının sürmekte olan çözüm sürecini baltalamakta olduğu uyarısında bulundu.

Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay`ın Türkçe ve şube yöneticilerinden Reha Ruhavioğlu`nun da Kürtçe yaptığı basın açıklamasında; yürütülmekte olan sürecin Kürt milletinin demokratikleşme taleplerini tam olarak karşılamadığı ve bundan dolayı yapılan girişimlerin ikna edicilikten uzak olduğu ifade edildi.

"Ancak her şeye rağmen devam eden bir süreç var"

Ay, açıklamasında şunları söyledi; "Bizler de açılan paketlere yüzde 100 demokratik bir açılımdır diyemiyoruz ve bu gelişmelerden memnun değiliz. Ancak her şeye rağmen devam eden bir süreç var. Bu süreçte gündeme gelen Kalekol yapımı ya çok arttı ya da bir şekilde fazlasıyla gündeme getirildi. Kalekol inşaatları üzerinden hatırlanacağı üzere geçen yıl da sorunlar yaşanmış ve bir kişi öldürülmüştü. Geçen yıldan bu yana bu olayın üzerinden bir yıl geçti. Şunu gördük. Bu süreç içerisinde gerek bölge halkını gerekse de maktulün ailesini tatmin edecek herhangi bir adım atılmış değil." ifadelerini kullandı.

Mazlum Der olarak bölgeye gittiklerini ve yaşanan olaylar hakkında bir rapor çalışması yaptıklarını belirten Mazlum Der Şube Yöneticilerinden Reha Ruhavioğlu ise halkın bölgede 30 yıldır süren savaştan bıktığını ve bölgede asker görmekten artık bıktıklarını söyledi.

“Hükümet, kalekolları niçin yaptıkları konusunda bölge halkını tatmin etmek durumundadır”

Ruhavioğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Dolayısıyla her iki tarafın da olayları provoke edecek girişimlerden geri durması gerektiğine inanıyoruz. Ancak geçenlerde gittiğimizde binden fazla askerin o bölgede yığıldığına şahit olduk. Ve bir kalekol yapılıyor. Hükümet kalekol yapımı hakkında iki şey söylüyor. Biri ‘Eski karakolları restore ediyoruz.’ demeleri ki bu söylemin doğru olmadığını görüyoruz. Zira eski karakollar zaten yerinde duruyor. Yapılan kalekollar ise farklı yerlerde ve çok daha fonksiyonel olarak yapılıyor. Hükümetin bir diğer söylemi ise; Kalekolları sınırda yaptıkları söylemidir. Ancak siz de biliyorsunuz, biz de biliyoruz ki Lice sınır değildir. Bundan dolayı hükümet ve askeriye bölge halkını, kalekolları niçin yaptıkları hakkında tatmin etmek durumundadır."ifadelerini kullandı.

“Sürecin akamete uğratılmasını istemiyoruz”

Sürecin akamete uğratılmaması için tarafların daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ruhavioğlu, sürecin akamete uğratılması durumunda bölgenin daha kötü bir sürece ve savaş ortamına sürükleneceği uyarısında bulundu.

Ruhavioğlu, "Bundan dolayı biz sürecin akamete uğratılmasını istemiyoruz. Hükümet kalekolların yapımı hakkında bölge halkının çekincelerini gidermek durumundadır. Her şeyden önce şunu bilmek gerekir ki; kalekol yapımının acelesi yok. Mademki her iki tarafta barış istiyor, o zaman biraz daha bu konuda süreci zarara uğratacak durumlardan uzaklaşmalıdırlar." uyarısında bulundu.

"Her iki tarafında muhatabını rahatsız edecek adımlar atması sürece zarar verecektir"

Son bir kaç aydır sürecin sıkıntıya girdiğini ve her iki tarafın karşılıklı olarak birbirlerini suçladıklarını söyleyen Ruhavioğlu, "Her iki tarafında muhatabını rahatsız edecek adımlar atması sürece zarar verecektir. Dolayısıyla her iki tarafta bir birlerini sıkıntıya sokacak adımlar atacağına süreci destekleyecek, güçlendirecek adımlar atabilir." dedi.

(Fikret Özkan  / Ali Adiyaman  -İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir