Mardin Valisi cezaevini inceledi
Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi`nde incelemelerde bulunan Vali Dr. Ahmet Cengiz, mahkûmların ürettiği telkâri bir tepsi satın aldı.
MARDİN - Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, il protokolü ile birlikte Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Yapılan son düzenlemelerle Avrupa standartlarına ulaşan Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki telkâri atölyesi hakkında bilgi alan Vali Cengiz, mahkûmların ürettiği telkâri bir tepsiyi de satın aldı.
Mahkûmlarla bir süre sohbet eden Vali Cengiz, “Asıl cezaevi burası değil, zamanını boş geçildiği yerlerdir cezaevleri. Sizler burada zamanınızı boş geçirmeyip kendinize yeni uğraşlar edindiğiniz için burası sizin için cezaevi olmaktan çıkmıştır. Dışarıda olmasına rağmen nice insanımız zamanını boş geçirdiği için yaşadıkları yerler kendilerine adeta birer cezaevi konumundadır. Sizler bu açıdan şanslısınız.” diye konuştu.
Mahkûmların ellerinden çıkan el emeği göz nuru telkâri ürünlerini inceleyen Vali Cengiz, mahkûmlara kendi bütçesinden katkı sunmak için bir şeyler yapmak istediğini ifade edince Başsavcı Hakan Dündar da kendisine telkâri ürünlerinden almasını tavsiye etti. Telkari ürünlerinden en ağırı olan gümüş tepsiyi eşine hediye olarak alan Vali Cengiz, telkâri tepsi için de 945 TL ödeme yaptı.
Hapishaneyi atölyeye çevirmişler
Mahkûmların ustalardan mesleği öğrendikleri için çıktıklarında bu işi yapma fırsatını da kazandıklarını dikkat çeken Başsavcı Dündar, “Cezaevlerinde apayrı bir dünya vardır. İçeride zaman yavaş geçer, bu akışı hızlandırmak için mahkûmlarımıza yönelik farklı uygulama ve çalışmalara imza attık. Telkâri atölyesi de bunlardan biri. Ceza infaz Kurumu`muzun hükümlü ve tutuklularının bu zaman içerisinde bir an bu yaşamdan uzaklaştırmak istedik. Açılan kurslara katılan tutuklu ve hükümlüler, suç işleyerek geldiği cezaevinden meslek sahibi olmanın avantajını yakalayarak, tahliye olduktan sonra meslek sahibi olarak topluma kazandırılıyor. Mardin tarihi yapılarıyla tanındığı kadar gümüş işleme sanatıyla da ün yapmış durumdadır. Açtığımız atölyemizde uzman kişiler tarafından tutuklu ve hükümlülere gümüş işleme kursu verdirerek onların bu mesleği öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Gümüş işleme atölyemizi daha da büyüterek yeniden düzenledik. Cezaevini adeta bir gümüş üretim merkezi, hatta gümüş üreten bir fabrika haline getirmişiz. İleri de İş-Kur’la birlikte tutuklu ve hükümlüler kursumuzda hem sanat öğrenecek hem de satılan gümüşten elde ettiğimiz gelirle kendilerine ücret vereceğiz. Tutuklu ve hükümlüleri topluma kazandırmak ve onları meslek sahibi yapmak için her türlü olanağı sağlıyoruz.” dedi.
Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş ise cezaevlerinin şartlarını bildiklerini ifade ederek, “Allah’ın izniyle burada, cezaevinde sağlık açısından hiçbir sorun yaşanmayacağının sözünü veriyorum.” dedi.
Ziyaret plaket takdiminin ardından sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)