• DOLAR 32.501
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.752
  • ...
"Adana'nın özellikleri, Türkiye için büyük bir zenginliktir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


ADANA- Adana Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Gül, Vali Hüseyin Avni Coş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek tarafından karşılandı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Adana Ticaret Borsası’nın 100. Yıl Ödül Töreni’nde 2012 yılı İSO ilk 500’e giren Adana firmalarına plaket verdi.

 

Plaketlerin verilmesinin ardından törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Adana’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, birkaç ay önce Adana Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Çankaya’ya gelip, kendisini ziyaret ederek, Borsa’nın 100. yılı vesilesiyle gerçekleştirecekleri programa katılmasını istediklerinde, kendisinin de memnuniyetle katılacağını ifade ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bunun sebebinin Adana’ya olan sevgisinin ötesinde, özellikle iş dünyasına, Adana’nın müteşebbislerine; üreten, istihdam eden, vergi ödeyen katılımcılara daha çok destek vermek olduğunu aktardı.

 

Adana  Ticaret Borsası Kampüsünün temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Adana’nın, bölgenin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Adana, büyük sosyal olaylar, kültürel zenginlikler ve farklılıkların hep beraber olduğu bir şehirdir. Adana’nın kendine has özellikleri, sadece sizin için değil Türkiye için de büyük bir zenginliktir” dedi.

 

“Adana, tarih boyunca hep cazip bir yer olmuştur”
Konuşmasında Cumhurbaşkanı olarak Adana’ya bu ikinci gelişi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, daha önce siyasi hayatta bulunduğu süre içinde hükümetteyken defalarca geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Adana’nın Türkiye’de çok önemli bir ili olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Her şeyden önce tarih boyunca burası hep bereketli ve insanların gelip yerleştiği topraklar olmuş. İnsanları cezbeden esas şey tabii ki o zamanlar, gıda, tarım ve onun da temeli bereketli topraklar.”

 

“Adana’nın kendine has özellikleri Türkiye için büyük bir zenginlik”
Konuşmasında, “Tabii ki bu kadar insanın geldiği yerde büyük sosyal olaylar, kültürel zenginlikler ve farklılıklar hep beraber olmuş ve bütün bunlara sahne olmuş bir şehir Adana. Bütün bunlar tabii ki kültüre de çok yansımış. Romanlarda Yaşar Kemal’in Orhan Kemal’in ki hemşeriniz, bunlar hep o zaman Adana’da gördüklerini uzun uzun anlatan, bir dönemler, Türk sinemasının hep konu olduğu bir şehir burası. Dolayısıyla Adana’nın bu kendine has özellikleri sadece sizin için değil Türkiye için de büyük bir zenginlik” diyen Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda belki çeşitli değişimlerin neticesinde nispi olarak bir gerileme olduysa da bu potansiyeli tekrar ayağa kaldırmak ve hak ettiği potansiyeli yakalayıp bir yere getirmek gerektiğini vurguladı.

 

“Hem Türkiye hem de Adana’nın dönüşümü sağlamalıyız”
Cumhurbaşkanı Gül, pamuk ve tekstil piyasasındaki değişikliklerin, pamuğun o eski önemini biraz azaltmış olabileceğine işaret ederek şöyle konuştu: “Bu, dünyanın başka yerlerinde de oldu, İngiltere’de de böyle oldu vaktiyle. Orada da ilk zenginlik esas Sanayi Devrimi’nin merkezi olan o zaman yün ile başladı biliyorsunuz, tekstil ile. Ama ondan sonra kendi dönüşümlerini sağladılar.  Şimdi bizim de muhakkak hem Türkiye hem de Adana olarak bu dönüşümleri sağlamamız, çağa en iyi şekilde ayak uydurup, potansiyeli zenginlik olan, bereket olan bu toprakları ve bu bölgeyi daima müreffeh, daima zengin ve daima mutlu yapmamız gerekir. Bununla ilgili şüphesiz ki çok büyük çalışmalar var.  Her şeyden önce Organize Sanayi Bölgesi’ni hatırlıyorum gittiğimde, tıklım tıklım doluydu orası. Herkes buraya gelip yeni yatırımlar yapmak istiyor, ama yer bulamıyordunuz. Bilmiyorum gelişmeler ne oldu, biraz önce Vali Bey’e de sordum, yeni araziler muhakkak temin ediliyor, yeni organize bölgeleri muhakkak ki kurulacak. Ve Adana o değişimini de sağlıyor. Biraz önce burada verdiğimiz ödüller Türkiye’nin ilk 500’üne giren birçok firmanın, bildiğim kadarıyla 12 şu an, onun Adana’da olması bunun en güzel göstergesidir. Önümüzdeki yıllarda da çok büyük şirketlerin, firmaların çıkacağına inanıyorum. Çünkü bu topraklar sizi mecbur eder, ayrıca siz müteşebbis ruhu olan insanlarsınız. Burası geleneği ve kültürü olan bir yer. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında hatta ondan önce çıkana birçok gazete ve derginin kültür hayatının da burada çok zengin olduğunu biliyoruz. Şimdi bilim, ilim hayatının da yine zengin olduğunu ve bundan sonra çok daha zenginleşeceğinden hiç şüphem yoktur.”

 

Bazen ilk olmanın ileride dezavantaj olduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Adana Havaalanı’nın Türkiye’nin ilk havaalanlarından birisi olduğunu, ancak şimdi etrafının binalarla çevrildiğini ve küçük kaldığını ve bütün ulaşım yollarının yenilendiğini anlattı.

 

Yapılan konuşmaların ardından Adana Ticaret Borsası Kampüsünün temeli Adana Müftüsü Arif Gökçe’nin yaptığı dua ile atıldı. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir