• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Eylem yapan köylülere Jandarma müdahale etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Koxika (Karayün) Köyü sakinleri, arazilerinin petrol yüzünden heba olduğunu dile getirmek ve su sıkıntısını çözmek amacıyla TPAO Batı Raman Kampı önünde sabah saatlerinde oturma eylemi yaptılar. Eylem yapan köylülere Jandarma ekipleri müdahalede bulundu.

TPAO Batıraman Kampında bulunan petrol boru hatlarının patlaması sonucu petrolün arazilerine akması yüzünden arazilerinin kullanılmaz hale geldiğini iddia eden köylüler, şikâyetçi olmalarından doalyı, TPAO’nun köyün suyunu kestiğini ileri sürdüler. 

Köylüler, TPAO Batıraman Kampının giriş çıkışlarını kapatarak oturma eylemi yaptılar. Eylemci köylüler aynı zamanda TPAO çalışanlarını içeriye almadılar. 

Olay yerine gelen Jandarma ekipleri, kampın önüne barikat kurarak eylemcilere müdahalede bulundu. 

“TPAO, bizden de müteahhit elemanı çalıştırsın”
Yaptıkları eylem ile ilgili İlke Haber Ajansı’na konuşan köy sakinlerinden Süleyman Çelik, yaklaşık 50 yıldır TPAO’nun arazilerinde istediği gibi hareket ettiğini belirterek, “Biz bugün burada toplandık. 50 senedir TPAO tapulu arazilerimizin içinde istediği herşeyi yapıyor ama bizim köyden herhangi bir tane işçi kadrolu almadı. Günlük dahi işçileri çalıştırmıyor. Bir sürü müteahhit burada çalışıyor ama bizim köylü bunların yanında çalışmıyor. Bizim isteğimiz TPAO’dan, bu müteahhit işçilerinin yanında bir tane de bizim köylüler, gençlerimiz de çalışsın. Bizim köyün yolu asfaltlansın. Köye doğru dürüst su verilmedi. Bundan sonra köye doğru dürüst bir su verilsin.” dedi. 

“Akan petrol yüzünden tarlalarımız heba oldu”
Tarlarının petrol boru hatlarının patlaması yüzünden heba olduğunu ifade eden Kazım Çelik ise, “40-50 senedir TPAO buradadır. Bize zulüm ve eziyet yapıyor. Tarlalarımızın hepsini heba ettiler, telef ettiler. Hayvancılığımız kalmadı. Arıcılık vardı o da gitti. İş vardı, işimizi de elimizden çıkardılar. Ne suyumuz var, ne bir yolumuz var. Türkiye Petrolleri bizim köyümüzü heba etti. Birşey lazım olduğu zaman, su olsun, iş olsun, yol olsun onu da bize vermiyor. Artık köy heyeti olarak hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Nasıl kabul etmeyeceğiz yani olumlu, kanun çerçevesinde hakkımız olanı alacağız. Bu zulmün durdurulmasını yetkilerden istiyoruz.” diye konuştu. 

İhtiyaçları gereği bu eylemi gerçekleştirdiklerini belirten Hasan Işık da, “Bu eylemimiz, su için, iş için, herşey içindir. İhtiyacımız olmasaydı bu eylemi yapmayacaktık. Kim ne söylerse söylesin bu davayı bırakmayacağız.” şeklinde konuştu.

Yapılan görüşmeler sonucunda TPAO Bölge Müdürlüğünden gelen bilgiye göre, köylülerin isteklerini kabul edileceğini belirttikten sonra Karayün köylüleri olay yerinden uzaklaştı. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir