• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
ÇETKODER: `Seçim barajı kaldırılsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği, Genel Başkanı Mustafa Göktaş, gelecek yıl yapılacak olan Genel Seçimde mecliste halkın iradesinin tam tecelli etmesi amacıyla seçim barajının tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti.

“Seçim barajı Anayasaya aykırıdır”
ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş, “Türkiye’de çok farklı gelişmelerin yaşandığını görüyoruz. Önümüzde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var, bir de genel seçim var. Ülkemiz tam demokratikleşme sürecinde mesafe kat etmek istiyor ise, mecliste halkın iradesinin tam tecelli etmesi gerekir. Ülkemizde uygulanan seçim barajı meselesi halkın iradesinin tam manası ile meclise yansımadığının göstergesidir. Üstelik bu durum Anayasa’ya da aykırıdır. Bildiğiniz üzere Anayasa`nın 67. maddesinde; ‘Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak şekilde düzenlenir’ demektedir. Fakat bu baraj yüzünden küçümsenmeyecek oy alan partilerin mecliste temsilcileri yoktur.” ifadelerini kullandı.S 

eçim barajı tamamen kaldırılmalıdır
Göktaş, “Mecliste bulunan partilerin aldıkları oyları toplayın, dışarıda kalan kesimin mecliste bir temsilcisi bile yoktur. Bu kesim azımsanmayacak derecede büyük bir kesimdir. 2002 seçiminde oy kullanan 24 milyon insan, 2007 seçimlerinde oy kullanan 14 milyon insan, 2011 seçimlerinde ise 12 milyon oy kullanan insan mecliste temsil edilmemiştir.  Uygulanan seçim barajı antidemokratik bir uygulama olup, halkın hür iradesine engel teşkil etmektedir. Bu barajın tamamen kaldırılmasını, oy kullanan ve her biri birer tüketici durumunda olan halkımız adına talep ediyoruz.” 

Hiçbir partinin barajın antidemokratik olduğunu ortaya koymadığını belirten Göktaş, “Çünkü hemen hemen hepsinin işine geliyor. Bu baraj tamamen kalkmalıdır herkes orada eşit, hakça temsil edilmelidir. Bu baraj sistemi kalkarsa, çok sayıda bağımsızın Meclis çatısına girdiğini görürüz. Halkta karşılığı olmayan, liderlerin iki dudak arası ile meclise taşınmış çok sayıda insan var. Ve bu insanlardan ne memleket, ne devlet, ne millet fayda görmüyor. Milletin hür iradesini orada görmek istiyoruz. Milletin hak ve hukukunu, çıkarını koruyan ve kollayan insanların çoğunluk olduğu bir meclisin oluşumu için bu baraj sisteminin ortadan kalkması gerekir." diye konuştu. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir