• DOLAR 32.489
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.71
  • ...
Türkiye`de ilk defa Batman`da `Müze Park` yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Batman Müze Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından ortaklaşa yürütülen proje çalışmasıyla Yeni İl Kültür Merkezi bitişiğindeki Batman Müzesi bahçesinde Müze Park ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi hayata geçirilmesi hedefleniyor. 

Müze Müdürlüğü bahçesinde yapılması planlanan böylesine büyük bir kompleksle, Türkiye’de bir ilk gerçekleştirmek istenmektedir. Bu komplekste, neolotik dönem özellikleriyle kerpiç evler, teşhir alanları, Tunç Dönemlerine ait mezar mulajları, binlerce yıl öncesine ait kopyası olacak oyun taşları, uygulama alanları mevcut olacak.

Müze bahçesinde oluşturulacak olan uygulama alanında iki adet kerpiç ev inşa edilecek. Bu kerpiç evlerin içi bire bir neolotik dönem özellikleriyle donatılarak uygulama atölyeleri oluşturulacak. Ziyarete gelecek olan çocukların kazı yapmaları için sembolik kazı alanları oluşturularak çocuklar arkeolojik kazıyla tanımış olacaklar.

Bu projede, Gusir Höyük’ten getirilecek 11 bin yıllık ev tabanının üzerine orijinaliyle bire bir kapatılarak neolotik dönem ev canlandırılması yapılacak. Aynı şekilde Başur Höyük’ten Tunç Dönemine ait mezar ulujları alınarak müze bahçesinde teşhir edilecek. Bir de Başur Höyük’te bulunan 4 bin yıllık oyun taşlarının büyük kopyaları yapılarak oyun alanı üzerinde çocuklara ufkunu geliştirecek oyunlar oynatılacak. 

Uygulama alanlarında ise, yapılacak olan uygulama alanlarındaki kerpiç evlerin içerisine neolotik dönem insanlarının  yaşayış biçimleri temalar halinde canlandırılacak. Bu canlandırmalarda misafirlerde uygulamaya katılarak çarkta seramik, avcılık, fırınlama, buğday öğütme, dokuma gibi konuları bire bir yaşayarak, deneyerek ve uygulayarak tarihi dönemlerin evrelerini öğrenmiş olacaklar. Özellikle öğrenciler, bu uygulamalarla insanlık tarihinin evrelerini ve yaşayış şekli hakkında bire bir fikir sahibi olup, tarihi bir yolculuğa çakacaklar. 

Batman ili için bir marka değeri olacak proje, tüm yerli ve yabancı konukların gezeceği ve Batman ve çevresinin kültürü hakkında bilgi sahibi olabilecekleri bir alan olarak düşünülmektedir. 

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na konuşan Müze Müdüriyesi Tenzile Uysal, “Müze Park projemiz bir buçuk yıl önce başladı. Bu projeyi DİKA’ya sunduk ve kabul edildi. Şuanda ihalesi tamamlandı. Önümüzdeki haftalarda uygulama çalışmasına başlanacak. İki bölümden oluşan bir proje; bahçe teşhir alanları ve uygulama alanlarından oluşacak. Uygulama alanlarında çocuklara erkeolojik hakkında bilgi verip geçmişi yaşatmayı hedefliyoruz. Bu uygulanan proje Türkiye’de bir ilk olacak. Batman müzesinin batman’ın markası olmasını hedefliyorum.” dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir