• DOLAR 34.54
  • EURO 36.454
  • ALTIN 2849.537
  • ...
Soruşturma önergeleri Meclis`te
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mesai, yerel seçimler nedeniyle verilen yaklaşık 20 günlük aranın ardından yeniden başlıyor. Meclis’in ilk işi, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin bakanlar hakkında verdiği soruşturma önergelerinin okunması olacak.

Soruşturma önergeleri okunacak

CHP, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Meclis Başkanlığı’na dört ayrı önerge verdi.

AK Parti’nin ise bir soruşturma önergesi bulunuyor. Bu önergelerin Meclis Genel Kurul’unun bilgisine sunulmasının ardından komisyon kurulup kurulmayacağına dair gizli oylama yöntemiyle karar alınacak. Bu oylamanın 5 Mayıs tarihine kadar yapılması bekleniyor. Soruşturma açılması kabul edilirse dört ayrı komisyon mu yoksa tek komisyon mu kurulacağı da karara bağlanacak.
Karar Köşk seçimi sonrasına kalabilir

Meclis içtüzüğüne göre soruşturma komisyonlarının çalışması için 2 aylık süre bulunuyor, gerek görülürse bu süreye 2 ay daha eklenebiliyor. Bu durumda komisyon çalışmalarının en erken Haziran ayı başına en geç ise Ağustos ayı başına kadar devam etmesi gerekiyor. Çalışmaların uzaması durumunda bu isimlerin aklanması ya da Yüce Divan’a gitmesi kararının Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına kalma ihtimali var.

AK Parti ve CHP`nin önergelerinin içeriği

AK Parti`nin 86 milletvekilinin imzasıyla dört bakan için verdiği tek önergede Bayraktar, Çağlayan, Güler ve Bağış`ın imzaları yok.

Ancak bu isimlerin Meclis Başkanlığı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti / AKP) grubuna ilettikleri `aklanma talebi`ni içeren dilekçenin ayrıntılarına önergede yer verildi.

Önergede dört eski bakana itham edilen suçlamaların soruşturulmasının "özel hayatın gizliliği ve korunması", "haberleşme özgürlüğü ve gizliliği" ve masumiyet karinesi yani "lekelenmeme hakkı" ilkeleri açısından önemli olduğu belirtildi. Önergede, "Bu, Yüce Genel Kurul`a ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır" denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise AK Parti`nin aksine eski bakanlar için dört ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını istiyor. Bunun için hazırlanan dört ayrı önerge 19 Mart Çarşamba günü Meclis Başkanlığı`na sunuldu. Bu önergelerde tek tek suçlamalar ve bunların Türk Ceza Kanunu`ndaki karşılıkları açıklanarak verildi.

CHP`nin verdiği önergelerde yer alan ortak suçlama Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış`ın birden çok kez rüşvet almaları oldu. Bayraktar için görevi kötüye kullanmak, Muammer Güler için sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğini ihlâl, suçluyu kayırma, Çağlayan için resmi belgede sahtecilik suçlaması nedeniyle soruşturma talep edildi.

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir