• DOLAR 32.588
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2507.41
  • ...
Yapay kalp cihazı buluşuna altın madalya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran’ın ‘Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı’ buluşu, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO (World İntellectiual Property Organization) tarafından düzenlenen 42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarında’ altın madalya ile ödüllendirildi 

45 ülkeden 700’den fazla buluşun tanıtıldığı fuarda Prof. Dr. Bülent Oran’ın buluşu, ayrıca Romanya Sibiu Üniversitesi Rektörlüğü ve İran Patent Kurumu tarafından da özel ödüle layık görüldü. Buluş, özellikle kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirildi. Buluşla hastaya cerrahi girişimle yapay kalp yerleştirilmesi hedefleniyor.

Bilim adamı Oran’ın buluşuna yoğun ilgi

02-06 Nisan 2014 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde 42’ncisi düzenlenen fuarda bu yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından Türkiye’yi temsilen 3 buluş yer aldı. Kendi kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen Prof. Dr. Oran ve buluşu oldukça ilgi görürken, bazı bilimsel nitelikli konferanslardan da çok sayıda davet aldı. 

Kalp nakli hastaları için geliştirildi

Buluşu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bülent Oran, buluşun özellikle kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirildiğini belirterek, “Hastanın kalbine cerrahi girişimle yerleştirilecek olan yapay kalp cihazı, tüm avantaj ve dezavantajları dikkate alınarak tasarlandı. Buluşta ayrıca gerekli olan enerjinin kablosuz enerji aktarımı ile sağlanması öngörüldüğü için cihazın enerji tüketiminin oldukça az olması ve yıllarca hastalara yüksek yaşam kalitesi sunması öngörüldü.” şeklinde konuştu. 

Buluşun Selçuk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki PADES (Patent Destek Programı) tarafından da desteklendiğini söyleyen Oran,”Çalışmamamda bana destek olan PADES başta olmak üzere tüm kurum ve kişilere yürekten teşekkür ederim.” dedi. (İlyas Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir