• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Şevval orucu ne zaman tutulur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şevval ayı da değerlendirmesini bilenler için, bu kutlu zaman dilimlerinden biri. Bir ay boyunca oruç ibadetiyle şahlanan mümin gönüller Şevval ayında 6 gün daha oruç tutarak efendiler efendisinin sünnetini yerine getirmeye hazırlanıyor.

Ramazan orucundan sonra Şevvâl`de de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi oluyor…

Kamerî ayların onuncusu olan Şevval ayının ilk üç günü Ramazan Bayramıdır. İslâm’da ilk Ramazan Bayramı, hicretin ikinci yılında Şevval ayında gerçekleşmiştir.

Bu oruç nafile oruç olup, bu orucu tutmak müstehaptır. Şevvâl orucu Ramazan bayramının ikinci gününden sonra tutulur. Bayramın ilk günü oruç tutmak haramdır. Şevvâl orucu art arda altı gün tutulabildiği gibi Şevvâl ayı boyuca altı gün de tutulabilir. Bu günlerde kaza oruçları da tutulabilir.

Bu ayda altı gün oruç tutan bütün yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Bu konuda Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur. “Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!.”(Riyazü’s-Salihin) ), “Kim iyi bir amel işlerse, kendisine bunun on katı ecir vardır” (6/En’âm, 160) ayeti-i kerimesiyle bu hadise yorum getiren alimler Ramazan orucuyla beraber tutulan bu orucun bir yıllık oruca denk geldiğini söylemişlerdir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir