• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
İslam Dünyasında bayram coşkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

Mübarek Ramazanın ardından tüm dünyada bayram büyük bir sevinç, coşku ve muhabbetle karşılandı. Bazı bölgelerde işgaller ve iç çekişmeler sebebiyle buruk geçse de İslam dünyasında genel olarak bir coşku durumu hâkimdi. İşte Gazze’den Mısır’a, Libya’dan Kosova’ya, İran’dan Moskova’ya, Romanya’dan Uygurlara, Türkmenistan’dan tüm Avrupa’ya ve Somali’ye, bayram manzaraları…

GAZZE’YE DE BAYRAM GELDİ

Yıllardır süren ambargo nedeniyle zor günler yaşayan Gazze, Ramazan Bayramını coşkuyla kutladı. Dünyanın dört köşesinde olduğu gibi bayrama en çok sevinenler yine çocuklar oldu. Sabahın ilk saatlerinde bayramlıklarını giyen Gazzeli çocuklar, sokaklarda doyasıya eğlendiler. Hayvan kostümleri giyen bazı gönüllülerin minikleri eğlendirdikleri dikkat çekti. Öte yandan Gazze’deki Müslüman halk, bayram namazını Han Yunus’ta yaklaşık 2000 kişinin katılımıyla açık bir alanda kıldı. Filistinliler burada namaz için düzenlenen boş bir arazide saf tuttu. Gazze halkı, sünnet olduğu için bayram namazlarını cami yerine açık alanlarda kılıyor.

MISIR’DA MÜBAREKSİZ İLK BAYRAM

Mısır, 30 yıllık Mübarek rejiminin sona ermesinin ardından ilk Ramazan Bayramı’nı coşkuyla kutladı. El Ezher, Seyide Zeynep, Seyide Ayşe, Amr Bin As ve Mustafa Mahmud gibi Kahire’nin ünlü camileri bayram namazı kılanlarla adeta doldu taştı. Kahire’nin El Muhendisin semtinde omuz omuza namaz kılan 20 bin kişi namazın ardından özgürlüğün sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’na akın etti. Müslüman Kardeşler ise belirli bölgelerde halka bayram ikramında bulundu.

http://www.dogruhaber.com.tr/image/haber/2011/09/01/Resim_1314908871.jpg

KADDAFİ SONRASI LİBYA’DA BAYRAM

Libya’da muhaliflerin merkezi konumundaki Bingazi’de halk bayram namazını Bingazi’deki Kaddafi protestolarının yapıldığı Tahrir Meydanında kıldı. Çocuklar da babalarıyla bayram namazında saf tuttu. Namaz sonrası, savaşta hayatını kaybedenler için ve Libya’nın Kaddafi’den tamamen kurtarılması için dua edildi. Muammer Kaddafi sonrası ilk bayramlarını karşılayan Bingazililer, savaşta kaybettikleri yakınları dolayısıyla bayramı buruk yaşıyor.

KOSOVA’NIN DÖRT YANINDA BAYRAM

Nüfusun yüzde 90’ını Müslümanların oluşturduğu Kosova’nın dörtbir yanında Ramazan Bayramı coşku içinde kutlandı. Kosova’nın en üst düzey yetkilileri Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi ve parti liderleri de Tırnava ve bütün Müslümanların bayramını kutladılar.

İRAN’DA MİLYONLAR SAF TUTTU

İran’da Ramazan Bayramı, başkentin yanı sıra diğer 30 eyalette coşku ve sevinçle kutlandı. Başkent Tahran’daki kutlamalar, halkın kentin dört bir yanından bayram namazının kılınacağı alana hareketiyle başladı. Kur’an-ı Kerim ve duaların okunmasının ardından dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in imametinde Tahran Üniversitesi bahçesinde kılınan bayram namazına milyonlarca kişi katıldı. İnkılâp Meydanındaki üniversiteden Veli-yi Asr Meydanına kadar tüm ana yollar ile ara sokaklarda kilometrelerce saf tutan halkın yarıya yakınını kadın ve çocukların oluşturduğu görüldü. Hamaney, namazın ardından verdiği hutbede tüm İslam âleminin Ramazan Bayramını kutladı. Hamaney, Libya, Bahreyn ve diğer bazı ülkelerdeki halk hareketleri ile devrimlerin düşmanlarca suistimal edilmek istendiğini söyledi. İran halkının kuraklık ve kıtlığın hüküm sürdüğü Somali’ye yardımda bulunduğunu belirten Hamaney, halktan ve yöneticilerden bu konuda ellerinden geleni esirgememelerini istedi. Namaz ve hutbelerin ardından bayramlaşan vatandaşlara hayır kuruluşları ve sivil toplum örgütlerince kek, tatlı ve şerbet ikram edildi.

MOSKOVA’DA 50 BİN KİŞİ SAF TUTTU

Rusya’nın başkenti Moskova’da bayramı namazı için Merkez Tatar Camisi’ne sığmayan Müslümanlar, namazı caddede kıldı. 50 bin kişinin katıldığı namazı kıldıran Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin Merkez Tatar Camisi’nin inşaatıyla ilgili yasal sorunların giderilmesini istedi. Gaynuddin, sinagog, kilise ve camilere birlikte ev sahipliği yapan Rusya’da Müslümanların misafir olmadığını vurguladı.

ROMANYA’DA BAYRAM

Romanya’da, Bükreş ve Dobruca bölgesindeki camileri dolduran Müslümanlar da dünya barışı ve Afrika’daki zor durumdaki kardeşleri için dua etti. Namazın bitişiyle birlikte ilk bayramlaşmalar da cami avlusunda başladı. Coşkulu kalabalık birbiriyle kucaklaştı. Namazdan çıkan halk, bayramın tüm insanlara hayırlar getirmesini temenni etti.

UYGURLAR DA CAMİLERİ DOLDURDU

Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de yaşayan Uygurlar bayram namazında camileri doldurdu. Şehirdeki camilerde cemaat caddelere taşarken geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti. Bayram namazı kılan Uygurlar bölgede oruç tutanların yıldan yıla arttığını söyledi.

TÜRKMENİSTAN`DA BAYRAM BİR GÜN SONRA

Başkent Aşkabat`ta binlerce kişi sabah saatlerinde bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Camiler doldu, avlu ve bahçeler taştı. Namazda kadınların ve çocukların çokluğu da dikkat çekti. Namaz sonrası halk bayramlaşmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Türkmenistan`da bu yılki Kadir Gecesi`nde 3 bin 700’den fazla mahkum serbest bırakılırken, ülkede bayram Türkiye`ye göre bir gün sonra kutlanıyor.

AVRUPA’DA CAMİLER TAŞTI

Avrupa’daki bayram sevinci de İslam âleminin diğer bölgelerini aratmadı. Başta Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere Avrupa’nın dört bir tarafında Müslümanlar omuz omuza saf tuttu. Hollanda’da yabancıların yoğun yaşadığı Amsterdam, Lahey ve Rotterdam gibi büyük şehirlerde cemaatin camilere sığmadığı belirtildi.

SOMALİ’DE BURUK BAYRAM

Son 60 yılın en büyük kıtlığı ve açlığın vurduğu Somali’de halk, her şeye rağmen Ramazan Bayramı’nı umut ve mutlulukla karşıladı. Kılınan bayram namazının ardından bayramlaşma gerçekleştirildi. Kamptaki çocukların bayram mutluluğu görülmeye değerdi. Açlık ve kuraklıkla savaşan Somali’ye yardım için gelen Türkiyeli Müslümanlar bayramı kamplarda geçirdi. Somalililer, bayram sevincinin devam etmesini, 1,5 ay önce sona eren iç savaşın yeniden başlamamasını, başkent Mogadişu’da yaklaşık iki haftadır yaşanan huzur ve sakinliğin devam etmesini dilediler. Bayram namazına giden Somalili erkekler böyle umutlu konuşurken, çoğunluğu iç savaş sonrası kocasını kaybetmiş çocuklu dul annelerden oluşan mültecilerin bayramdan haberi yok gibiydi. Somali’nin başkenti Mogadişu Ramazan Bayramı sabahına böyle uyanırken, açlık ve kıtlığın yaşandığı en yoğun bölgeler olan Baydhaba Diin-soon, Shabellada - Hoose bölgelerinden başkente mülteci akını sürüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir