• DOLAR 32.5
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2441.1
  • ...
Umre ve Hac ziyaretlerini gençken yapın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

Mekke - İçinde bulunduğumuz Mart ayında Türkiye’den ve Dünya’nın dört bir tarafından Müslümanlar Umre ziyareti için mukaddes topraklar olan Mekke’yi Mukerrem ve Medine’yi Münevvere’ye akın ediyor. Mekke’de görüştüğümüz umrecilerin duygularını düşüncelerini sorduk.

 

Özel bir firmanın tur rehberi olan Mehmet Ali Gür, Umre ziyareti için gelmek isteyen hacıların genç yaşta gelmelerini tavsiye ederek; “Hanefi Mezhebine göre umre yapmak sünnet-i müekkede’dir her Müslüman’ın ömründe bir sefer umre yapması gerekiyor. Umreye gelmenin bazı şartları var bunlardan bir tanesi de genç ve sağlıklı olmaktır. İbadetlerin sağlıklı bir şekilde yapabilmek için bu gerekiyor. Kâbe’yi tavaf ediyoruz. Safa ve Merve de say yapıyoruz. Yaşlı Umrecilerimiz buralarda çok yoruluyor, zorlanıyor. Çabuk yorulan insan yaptığı ibadetten haz alamaz. Onun için bütün imkânlarımızı seferber edip genç yaşta Umreye gelmelerini tavsiye ediyoruz. Yaşlılarımızda umreye gelecek tabi ama buradaki ibadetlerini eksiksiz yapması için sağlıklı olması gerekiyor bunun için de umre ibadetini fazla geciktirmemesi lazım” dedi.

 

GİTMEDEN ÖNCE YETERLİ BİLGİYİ MUTLAKA ALIN

Bütün Umrecilerin ibadet bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ve yaptığı ibadetlerin yerine eksiksiz ulaşması için ne yaptığını, niçin yaptığını bilmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Ali Gür Hoca; “Umreye gelmeden önce Umrecilerimizin yapacakları ibadet hakkında yeterli bilgiyi almaları lazım. Diğer ülkelerdeki Müslümanlar belli bir eğitim programından geçtikten sonra Umreye geliyor. Her Umrecinin ihram nasıl giyilir, ihramlıyken haram olan şeyler nelerdir, helal olan şeyler nelerdir, tavaf nedir, say nedir bunları okuyup araştırıp öyle gelmesi gerekiyor. Birde Bunların niçin yaptığının farkında olması gerekiyor. Yani say yaparken Hz. Hacer’i ve çektiği çileleri bilmesi, Kabe’yi tavaf ederken Hz. Muhammed (S.A.V) ve sahabelerinin çektikleri çileleri tefekkür etmesi gerekiyor” diye konuştu.


BU MUTLULUĞU HER KESİN YAŞAMASINI İSTERİM

Görüşlerini aldığımız Umrecilerden Ahmet Ünlükahraman, “Allah nasip etti umre için bu kutsal topraklara geldik. İnşallah yaptığımız tövbe ve istiğfarlardan sonra memlekete döndüğümüzde bu kazanımlarımızı korumaya çalışacağız. Bütün Müslümanların gelip burada Kabe’yi tavaf etme mutluluğuna erişmesini isterim” dedi.

 

LÜZUMSUZ HARCAMALARIMIZDAN KISARAK UMRE YAPABİLİRİZ

Umre ziyareti için gelenlerden Cami imamı Muhammet Yıldırım; “Allah bana genç yaşta bu ibadeti yapmayı, umreye gelmeyi nasip etti. İnşallah memlekete gittiğimde bütün Müslümanlara gençken umreye gitmeyi tavsiye edeceğim. Bizler dünyanın meşgalesi ile uğraşırken hep ibadetlerimizi erteliyoruz, her şeye vakit ayırıyoruz, ibadetlerimize vakit ayıramıyoruz. Lüzumlu lüzumsuz her şeye para ayırıyoruz ama zekat, infak, Hac ve Umre gibi maddi külfet gerektiren ibadetlerimizi erteliyoruz. Günümüz dünyası tüketim dünyası; televizyonumuzu yenileyeceğimize, buzdolabımızı yenileyeceğimize, eve yeni koltuk takımı alacağımıza bu paraları değerlendirsek, umreye de gideriz Hac’ca da gideriz. Önemli olan lüzumsuz harcamalarımızın ne olduğunu iyi tespit etmektir” şeklinde konuştu.

 

KEŞKE GENÇKEN GELSEYDİM

Bir başka umreci Nahsen Göçmen ise 85 yaşında olduğunu söyleyerek; “Yaşım ilerlemiş ama Allah’a şükür hala sağlıklıyım. Allah bana güç kuvvet verdikçe ibadetlerimi yapmaya çalışıyorum ama keşke imkanım olsaydı da gençken gelebilseydim o zaman daha farklı olurdu” diyerek gençken gelemediği için sitem etti. (Bekir Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir