• DOLAR 32.577
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2456.575
  • ...
Dinde İhya ve Tecdid
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Şenlik / İnzar Dergisi
 
İhya, Arapça bir kelime olup sözlük anlamı diriltmek demektir. Istılahta daha çok sönük ve pasif kalmış bir şeye yeniden canlılık kazandırma, canlandırma, uyandırma, güçlendirme, tazeleme, onarma ve sevindirme anlamlarına gelir. Bir geceyi ibadetle geçirenlere gecesini ihya etti denilir. Bu anlamıyla ihya hayattır, canlılıktır, bunun zıddı ise ölümdür, pasifliktir.

Kâinattaki varlıkların bir kısmı cansız iken, başta insan olduğu halde bir kısmı da canlıdır. İhya etmek ise, canlı türünden olan varlıklara hayat vermektir. Bu terim hakiki manada sadece Allah hakkında kullanılır. Çünkü her canlıya canlılık veren sadece Zatı ile “hayy” olan Allah`u Teâlâ’dır. Ama mecazi manada insanlar hakkında da kullanılabilir.

Tecdid de yine Arapça bir kelime olup yenilenme, bir şeye yeni bir şekil verme, yeniden güçlendirip sağlamlaştırma anlamlarına gelir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin sünneti terk edilip bidatler yayılınca insanlara yeniden dinlerini öğretip bu bidatleri bertaraf etmeye çalışan, İslam’ı yeniden yorumlayıp sağlam temeller üzerine oturtan ve dağılan ümmetin birliğini yeniden sağlayıp Müslümanlar arasında umumi vahdet, güç ve hareket birliği kazandıran kişiye, kişilere veya harekete Müceddid denir.

Allah (c.c), zaman zaman insanlara doğru yolu göstermek için ihtiyaç nisbetinde peygamberler göndermiştir. Bu peygamberlerin ilki atamız Âdem aleyhisselam, sonuncusu efendimiz Muhammed aleyhisselamdır. Ondan sonra artık peygamber gelmeyecektir. “Muhammed adamlarınızdan herhangi birisinin babası değildir. O, sadece Allah`ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur” (Ahzâb, 10).

Bu itibarla diğer ümmetlerde olduğu gibi bu ümmet arasında da zamanla bir takım bidatler, hurafeler baş gösterebilir; bunun neticesinde Müslümanlar dinin özünden ve peygamberimizin sünnetinden uzaklaşmakla karşı karşıya gelebilirler. Ayrıca her gün değişen hayat şartları ve ilerleyen teknolojiyle birlikte birtakım yeni meseleler ortaya çıkar ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir