• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
"Kadınlar olarak sürekli bir mücadele içerisindeyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - 8 Mart kadınlar günü nedeniyle Diyarbakır Mazlum Der şubesi tarafından dernek binasında bir basın açıklaması düzenlendi

 

“Tüm Kadınlar Emekçidir” adıyla düzenlenen açıklamayı Mazlum Der Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyon Üyesi Zeynep Güngör okudu.

 

“Kadınlar olarak sürekli bir mücadele içerisindeyiz”

Her alanda çaba sarf eden kadınların emeğinin görmezden gelinmemesi gerektiğini vurgulayan Güngör, “Yine bir 8 Mart. Bizler emekçi kadın tanımlamasına sadece belirli bir maaş karşılığı çalışıp çeşitli sıkıntılar yaşayan kadını değil evinde ve toplumsal hayatın her alanında emek veren kadını yerleştiriyoruz. Tüm kadınların sorunlarını ve dertlerini çözmek için çaba göstermelidir. Ne yazık ki bizler evlerde her sorumluluğun sırtlananı, iş yerlerinde üzerine basıp derece atlayanın basamağı, toplumda karşı cinsin çeşitli ithamlar barındıran bakışlarının muhatabı olarak adeta sürekli bir savaşım halinde mücadele içerisindeyiz.” İfadelerine yer verdi.

 

Kadının da erkekten farksız olarak yeri geldiğinde milleti ve hakları için mücadele ettiği gerçeğini dile getiren Güngör, “Evet bizler bu coğrafyada yaşayan Kürdistanlı kadınlarız. Tarih boyunca Kürt kadını onurunu ve kişisel haklarını korumaya, kendi milletinin dilini kültürünü değerlerini sahiplenmeye çalışmış ve bunlar için mücadele etmiştir.” dedi.

 

“Devlet kadının can güvenliğini korumada yetersiz kalıyor”

Kadınların mağduriyetlerinin giderilmediğini söyleyen Güngör, “Peki, kadının bu mücadelesi hakkıyla takdir edilmiş midir? Toplum kadının adil şartlarla sahneye çıkışını olağan bir seyirle gerçekleştirmiş midir? Malum, kadın hangi din, ideoloji, etnik yapı, sınıf, medeni hal, eğitim, ekonomik duruma sahip olursa olsun mağduriyetleri giderilememektedir.” dedi.

 

Devletin kadının can güvenliğini korumada yetersiz kaldığını ifade eden Güngör, “Kadın cinayetlerini cinnet geçirme olarak tanımlayıp hastalık gibi bir algının oluşturulması da bu cinayetleri meşrulaştırma çabası olarak değerlendirilebilir. Devletin maktullerin gerekli cezaya çarptırılmamaları bu tür eylemlerde bulunmak isteyenleri cesaretlendirir niteliktedir. Yine savaşın en çirkin boyutları kadın bedeni üzerinden yüzünü göstermektedir.” dedi.

 

Son olarak Güngör, “Suriye'deki savaş ortamından kaçıp Türkiye'ye sığınan mülteci kadınların durumu içler acısıdır, her türlü istismara maruz kalmaktadırlar. Bizler Mazlum der olarak kadının toplumsal bireysel her türlü haklarını elde etmesi ve bir şahsiyet olarak eşit haklarla toplumda var olması için mücadele etmeyi görev biliyoruz.” dedi. (M. Zeki Aygur Ali Gültekin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir