• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Sahabeler, en zor zamanlarda İslam`a sahip çıkmış insanlardır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesinde faaliyet yürüten Bilgi eğitim ve Kültür Kulübü, 19 Mayıs üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Osman Güner konuşmacı olarak katıldığı “İslam medeniyeti ve sahabe-i kiram nesli” adlı bir konferans düzenledi.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

Konferans  programında  konuşan  Samsun 19 Mayıs üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Osman Güner, sık sık aktardığı ayet ve hadislerle sahabe-i kiramı  vererek, onları  ayrıcalıklı kılan özeliklerinden söz  etti.

Hz. Muhammed’ in  tecrübelerden yararlandığını ifade eden Güner, “Peygamber Efendimiz o dönemde yaşıyordu o toplumun tecrübelerini gördü. O toplumda bir hayat sürüyordu. Yani evlilik yaşantısı sürüyordu, ticaretle uğraşıyordu ve bir takım tedavi vasıtaları kullanıyorlardı. Bütün bunları Peygamber Efendimiz de yaptı. Onlara şahit oldu, onlardan da istifa etti. Bunların içerisinde eğer Allah’ın onayına aykırı husus varsa Peygamber Efendimiz onları ayırdı. Onaylanması gereken şeyler varsa onları onayladı,  onları kabul etti. Dolasıyla Peygamber Efendimizin, o toplumun tecrübesinden de istifa ettiğini görüyoruz.” dedi.

“Sahabeler Peygamberin yol arkadaşlarıdır”
Sahabenin, Peygamberin  yol arkadaşı olduğunu belirten Güner, “Peki, sahabe kimdi? Kelime manası itibarı ile Arapçadan gelen sahip demektir. Boyun eğen teslim olan manasına geliyor. Dolayısıyla Hz. Muhammedi sağlığında görmüş onunla birlikte yaşamış ona mülaki olmuş ve bu şekilde mümin olarak ömrünü tamamlamış insanlara sahabe diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Peygamberimiz zamanında sahabenin nasıl hareket ettiğini görüyoruz”
Sahabe-i Kiramın Peygamber Efendimize karşı nasıl davrandığının ayetlerde teyit edildiğini söyleyen Güner konuşmasının devamında, “Bir ayette Allah’ın resulünü yanında seslerine ayar vermeye çalışılanlar, Allah tarafından takvalarından dolayı imtihan edilmiştir ve o insanlar imtihanı kazanmışlardır. Aynı şekilde  ‘Seslerini yükseltenler var ya, işte onlar akıl etmeyen insanlardır.’şeklinde tarif edilmiştir.” İfadelerini kullandı.

“Sahabeler, en zor zamanlarda İslam’a sahip çıkmış insanlardır”
Sahabe-i kiramı ayrıcalıklı kılan özellikler üzerinde duran Güner, “Onları büyük kılan, fazilet yönüyle Peygamberlerden sonra sahabeler, en büyük insanlardır. Çünkü sahabe-i kiram Peygamberin nübüvvetine şahit olmuşlardır. İkinci bir husus, Peygamber Efendimizin sohbetlerine katılmışlardır.  Bir başka husus onlar vahye şahit olmuşlardı. En zor zamanlarda İslam’a sahip çıkmış insanlardır. İslam’ın ve imanın bedelini ödemiş insanlardır.” dedi.

(M. Zeki AygurAli Gültekin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir