• DOLAR 32.47
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2447
  • ...
Doç Dr.Sönmez,`İslam kadına en güzel değeri vermiştir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle İlke Haber Ajansı’na konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Vecihi Sönmez, İslamın kadına en güzel değeri verdiğini söyledi.

Batının tarih boyunca kadını sömürdüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Vecihi Sönmez, “Batı dünyası bu tür günlerle güya kadını değerli bir cüsseye büründürmeye çalışıyorsa da, bunun kandırmaca olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü bir taraftan kadının özgürlüğünü istiyorlar bir taraftan da kadını değersiz bir meta olarak değerlendiriyorlar” dedi. 

Kadının İslama göre en değerli konumda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sönmez, “İslam’da kadının, çocuğun en güzel bir şekilde terbiye eden onların eğitimiyle sürekli ilgilenen ve kadının dışarıdaki o meşakkatlerden o sıkıntılardan kurtararak evdeki hizmetini daha fazla tavsiye eden bir anlayış var.” şeklinde konuştu. 

“Kadınları erkeklerle eşit görenler kadına en büyük haksızlığı yapmıştır”
Kimi kesimlerin kadına değer verme uydurması ile kadınları sömürdüğüne dikkat çeken Sönmez, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu tür günlerle toplum içerisinde sanki kadına değer veriliyor, ya da eşit haklar veriliyormuş gibi bir ima uyandırılmaya çalışılsa da, aslında bu zihniyetin kadını bir sömürü aracı olarak gördüğü ortadadır. Nasıl diyecekseniz efendim kadını hem dışarıda çalışacak hem evinde çalışacak ve bu yükü üzerine bindirip bu şekilde sömürüyorlar. Erkeklerle eşit olsun erkeklerin sahip olduğu haklara sahip olsun yaklaşımıyla ortaya çıkan düşünceler aslında kadına en büyük haksızlığı yaptıklarını unutuyorlar. Nasıl haksızlık yapıyorlar hem kadını dışarıda yoruyor. Rahat edemeyeceği ortamlarda dolaştırıyor. Ondan sonra eve gelip yorgun bitkin çoluk çocuğunun kocasının hizmetinde bulunamayan ve bu hizmeti de bir kenara bırakalım kendi kendine huzurlu bir ortam bulamayan bir yapı oluşuyor. İslam’ın karşı geldiği nokta da budur”

“İslam’da kadının değeri erkeğinkinden üstündür”
İslam’a göre kadınların insani anlamda erkeklerin sahip olduğu her hakka sahip olduğunun altını çizen Sönmez, “Hatta kadının değeri daha fazladır. Toplum nezdinde mahrem olma, koruma altında olma ve Erkeğin kadını korunması bağlamında da kadınların daha değerli olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca İslam kadınları koruma altında tutarak onları incitecek, her türlü medyatik toplum içerisinde rencide edecek, ahlak ve hayâlarını yok edecek yapılardan uzak tutmaktadır. Kadına aynı zamanda bir eğitici ve cennetin ayakları altında olduğu bir konum kazandırmaktadır” diye konuştu.

Peygamber efendimiz (sav)’in kadınlar ve annelerle ile ilgili çok sayıda Hadis-i şeriflerinin olduğunu aktaran Doç. Dr. Vecihi Sönmez, kadınların bu değerlerinin farkında olmaları gerektiğini belirterek, Allah Resulü (sav)’in “Onlar toplumun en hassas, en korunmaya muhtaç ve en çok önem verilmesi gereken bir yapıdadırlar” hadisi şerifini hatırlattı.

Müslüman kadınlara tavsiyelerde de bulunan Sönmez, Allah’ın kendilerine verdiği değerin farkında olmalarını istedi.

(Murat Dalgın-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir