İnternet Yasası ne gibi değişikliler içeriyor?
Son günlerin tartışma konusu olan `İnternet Yasası`nı sorduğumuz Sosyolog Musa Apuhan, yasa hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, yasanın kişilik haklarına saldırıların önlenmesi açısından birçok yeniliği kapsadığına vurgu yaptı.
İSTANBUL - Uzun süren tartışmaların ardından ‘İnternet Yasası’ olarak bilinen internet düzenlemesi, onaylanarak yürürlüğe girdi. Peki, bu yasanını olumlu ve olumsuz yansımaları nelerdir?
İnternet Yasası, olumlu ve olumsuz maddeler içermektedir
İnternet ile ilgili yeni yasal düzenlemenin toplumsal açıdan olumlu ve olumsuz yanları bulunduğuna dikkat çeken Sosyolog Musa Apuhan, “Tabi biz bunları ele alırken daha önceki düzenlemenin toplumsal birçok olumsuz yanı olduğundan yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Ancak bu düzenlemelerin sıkıntıları toptan ortadan kaldırma imkânı söz konusu değildir. Bu yeni yasal düzenlemenin gereksiz olduğu anlamına gelmez. Şimdi yeni yasal düzenlemenin neleri kapsadığına bir bakmak lazım. Yeni yasal düzenlemenin neleri getirip neleri götürdüğünü bilmeden sadece bir muhalefet kaygısıyla bunlara karşı çıkmanın doğru olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.
Kişilik haklarına saldırı noktasında önemli yenilikler getirildi
“Yeni internet düzenlemesiyle birlikte kişilik haklarına saldırı noktasında birçok yenilik yapılmıştır” diyen Apuhan, “Mesela özel hayatın ihlal edilmesi durumunda mağdur için telafisi mümkün olmayan zararlar doğabilmektedir. Bunların engellenmesi için anlık önlemler alınmaktadır. Mağdurun talebi ile bu tür ihlallere geçici tedbirler ve erişim engelleri imkânı sağlanmış olmaktadır. Düzenlemenin en önemli yanı ise 4 saat gibi kısa bir süre içerisinde önlemler alınacak. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun ile birçok yenilik hayata geçirilecek” dedi.
Bu yasa ile site değil, sadece söz konusu sayfa kapatılacak
Yeni düzenleme ile birlikte kişilik haklarına saldırı halinde (hakaret, iftira, küfür, aşağılama, vb.) Sulh Ceza Mahkemesi`nin dışında hiçbir kurumun yetki sahibi olmayacağına vurgu yapan Apuhan, “Böyle bir durum söz konusu olduğunda kişi Sulh Ceza Mahkemesi`ne gidecek ve hâkim 24 saat içerisinde karar verecek. Mahkeme kararı sadece kişilik haklarının ihlal edildiği bölüm veya URL ile ilgili olacağından yalnızca sayfa engellenecek ve bütün bir sitenin kapanmasının önüne geçilecek. Bu nedenle mağdurun talebiyle tedbiren ve geçici olarak erişim engelleme` imkânı sağlanmış olacak. Nihai karar ise 48 saat içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilecek. Ayrıca detaylı telefon faturaları, kullanıcının sadece görüştüğü numaraları ve konuştuğu dakika uzunluğunu içerirken konuşmanın içeriğini göstermiyor. İnternet trafik bilgisi de aynı şekilde kullanıcının yalnızca girdiği adresleri ve giriş tarihini gösteriyor. İçeriğe dair hiçbir bilgi barındırmıyor. Yeni yasayla trafik bilgileri, iki yılı geçmemek kaydıyla herhangi bir devlet kurumu tarafından değil, servis sağlayıcılar tarafından saklanacak. Bu bilgiler, yalnızca mahkeme kararıyla herhangi bir soruşturmayla ilgili geriye dönük inceleme yapılması durumunda kullanılacak. AB üyesi ülkelerde trafik bilgilerinin saklanması yine 6 ay ile 2 yıl arasında değişen sürelerde yapılıyor” diye ifade etti.
Toplumun genel görüşü alınmalıydı
Yasanın olumlu ve faydalı taraflarının yanında bazı olumsuz yanlarının da olduğunu belirten Apuhan, “Bu eksiklik yasal düzenlemenin hazırlanması aşamasında bütün toplum katmanlarının özellikle çocuklarının geleceğinden endişe eden ve sağlıklı nesillerin yetişmesinde bu tür durumların engelleyici rol oynadığını düşünen ve bu hassasiyete sahip bireylerin görüş ve önerileri dikkate alınmalıydı. Bunun suiistimale açık hiçbir yönü bırakılmamalıydı. Depolanan bilgilerin belirlenen bir kurul tarafından denetlenmesi ve ihtiyaç duyulduğunda bu kurul tarafından kullanılmasına izin verilmemelidir. Ve buna benzer birçok eksiklikten dolayı bu yasal düzenlemenin olumsuz yanları bulunmaktadır” dedi.
Ebeveynlere önemli uyarılar
Son olarak ebeveynlere seslenen Apuhan, “Sonuç olarak internetin toplumumuzda özelliklede genç nesilde onarılmaz yaralar açıp bırakmaması için toplumun yapılan ahlaki yanlışlara karşı bilinçlendirilmesi, devletin bu iş için (toplumun bu konuda eğitimi) ciddi bir bütçe ayırması, bu konuda uzman eğitimcilerin yetiştirilmesi, okullarda ve eğitim yuvalarında bu konunun hassasiyetle ele alınması, bilgilendirme toplantılarının yapılması, ailelerin daha bilinçli bir hale gelmesi için görsel ve yazılı yayınlar yapılması gerekmektedir. Sevgili ebeveynler; sizler çocuklarınızı bu tür yanlışlara karşı gerçekten korumak istiyorsanız ki öyle olduğundan eminim. Öncelikle çocuklarınızın güçlü bir imana ve donanımlı bir bilgiye sahip olmalarını, sanal sevgilerden kaçıp, gerçek sevgilerle tanışmalarını sağlayın” diye belirtti. (Erkan Yavuz- Enes Durmaz / İLKHA)