• DOLAR 32.282
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2403.495
  • ...
Nedeni bilinmeyen ağrı; kronik pelvik ağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kadınlarda ve erkeklerde leğen kemiği bölgesinde sürekli hissedilen ve kanıtlanmış bir nedeni bulunmayan inatçı ağrılar “kronik pelvik ağrı” olarak tanımlanıyor. Erkeklerde bu sorunun geçmişte sadece prostat ile ilişkilendirildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt İşeri, “Bu ağrıların kanıtlanmış bir nedeni yok. Ancak günümüzde hastalara çok yönlü değerlendirmeler yaparak şikayetleri en aza indirmek amaçlanıyor” dedi. 

Kronik pelvik ağrı, idrar yolları, barsaklar ve cinsellikle ilgili veya jinekolojik işlev bozukluğuyla bir arada görülüyor. Kronik pelvik ağrının teşhisi için standart bir test bulunmadığını ifade eden  İşeri, incelemelerin ağrıya neden olabilecek hastalıkların tanımlanması amacıyla yapıldığını söyledi. Prostat bölgesinde son altı ayda, en az üç ay süresince hissedilen ağrının varlığı ile teşhis konulabildiğini belirten Prof. Dr. İşeri, ‘’Kesin tanı için hastada idrar yolu enfeksiyonu ve kanser olmadığının bilinmesi gerekiyor.” dedi. Prof. Dr. İşeri, tanı koyulurken hastanın psikolojik, sosyal, ekonomik özelliklerinin de değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Kadınları daha çok ilgilendiriyor

Mesane ile ilgili ağrılarda kadınların üroloji uzmanından destek alması gerektiğini belirten Prof. Dr. İşeri, kronik pelvik ağrının idrar yolları, barsaklar ve jinekolojik işlev bozukluğu ile birlikte görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. İşeri, mesane ağrılarının sürekli idrar yapma hissi, gece sık sık tuvalete gitme, idrar yapılınca azalan şiddetli ağrıyla belirti verdiğini söyledi. Ağrının temelinde psikolojik ya da kadın üreme organlarına bağlı bir köken de olabileceğini anlatan Prof. Dr. İşeri, “Tanı ve tedavide bazen psikiyatrist, fizik tedavi uzmanı ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı da yer alabilir” dedi. 

Psikolojik sorunlar neden olabiliyor

Kronik pelvik ağrının nedenlerinin çeşitli olmasından dolayı tanısı zor bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. İşeri, ağrının vücudun belirli bir bölgesindeki tüm anatomik yapılardan kaynaklanabileceğini ifade etti. Kronik pelvik ağrının psikolojik ve duygusal nedenlerle de ortaya çıkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. İşeri , “Birçok kişide ağrının hangi organdan kaynaklandığını belirlemek mümük değil” dedi. Hastanın yaşam kalitesini etkileyen bu ağrıların etki derecesi kanıtlanmış tedavilerle giderilmeye çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. İşeri, hastalığın kategorisini belirlemenin tedavide büyük etkisi olduğunu belirtti.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir