• DOLAR 32.368
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Aileyi inşa eden sevgidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi: Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde artan güvensiz ortam insani değerleri yozlaştırdığını vurguladı.

SIFIR SORUNLU BİR EVLİLİK HİÇBİR ZAMAN MÜMKÜN OLMAMIŞTIR

Evliliğin bir hayat boyu sürdürülmesi gerektiğini belirten Tarhan, “Evlilik uzun yolculuğa çıkmaktır. Evlilikte boşanma seçenek olarak düşünülemez tabiî ki beklenmeyen durumlar istisna. Ancak günümüze bakıyoruz kişiler anlaşamazsak boşanırız, diyorlar. Bunu seçenek olarak düşünenlere biz evlenmeyin diyoruz. Çiftler anlaşamadığı konular hakkında farklı çözüm yollarına giderek kolaylıkla sorunlarını çözebilirler. Sıfır sorunlu bir evlilik hiçbir zaman mümkün olmamıştır. Önemli olan orta yolu bulmaktır” şeklinde konuştu.

Benlik duygusunun insana çok zarar verdiğini vurgulayan Tarhan, “İşin içine “benlik” egosu girdiği gibi eşlerin aralarındaki ipler çözülmeye başlar. Ailesi için her türlü zorluğu göze alan bir baba benlik duygusuna büründüğü zaman eşine, çocuklarımla ilgilenemem, diyerek evliliği bitirebilir. Bencillik evliliğin en büyük düşmanıdır” ifadesini kullandı.

GÜÇ ÇATIŞMASI AİLEYE ZARAR VERİR

Evlilikte kişilik ve güç çatışmaları sıklıkla yaşandığını belirten Aile Danışmanı Muhittin Korucu ise, “Eşler başkalarının yanında birbirini küçük düşürme, rencide etme had safhada olabiliyor. Bu durum kadınlarda genellikle eşine buyurgan bir tavır sergilemekle ortaya çıkıyor. Başkalarının yanında eşlerin birbirini rencide etmesi değerlilik duygusunu zedeliyor. “Eğer eşinizle iletişiminizi kuvvetlendirmek istiyorsanız, başkalarının yanında özellikle de eşinizin anne babasının yanında onu övün, iletişiminizi bozmak istiyorsanız da onu kötüleyin, aşağılayın” dedi.

ŞİDDET BİR ÖLÇÜ ARACI OLARAK KULLANILAMAZ

Eşi küçük düşürücü davranışlar genellikle evliliğin ilk yıllarında daha çok görülüyor. Bu süreçte eşlerin ‘sen-ben’ tartışmaları gün yüzüne çıkar. Genellikle anne baba karşısında değersizlik hisseden kişilerin bu tür davranışlara daha fazla başvurduğunu belirten Korucu, erkeğin “Artık çocuğunuz büyüdü. Eşine hükmedebiliyor”, kadının ise “Kızınız ezilmiyor, sözünü eşine geçirebiliyor” mesajı kesinlikle yanlış olan bir yöntemdir. Hiç kimse başkalarının yanında aşağılanmak istemez. Bu durum karşısında kişinin değerlilik duygusu zedelenir. İnsandaki en temel duygulardan biri sevilme ve değerlilik duygusudur. Bu duygu aşırı zedelenme durumuna gelirse ayrılık rüzgârları esmeye başlar” ifadesini kullandı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir