• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...
`Kansere bıçak vurulursa azar` düşüncesi gerçek dışıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Plastik Cerrahi Kliniği Op. Dr. Baran Kul, halk arasında ‘kansere bıçak vurulursa azar’ düşüncesi gibi yanlış düşüncelerin hastayı ileriye dönük telafisi olanaksız durumlara düşürebileceğini söyledi. 

Erken teşhis önemli
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan ‘kansere bıçak vurulmaz’, ‘kanser ameliyat edilirse yayılır’, ‘kansere bıçak vurulursa azar’  gibi yanlış düşünceler nedeniyle deri kanserlerinin ihmal edilmekte olduğunu vurgulayan  Dr. Baran Kul, “Hekimlerin tüm uyarılarına rağmen kanserlerin tedavisinden kaçınılması durumu yaşanmakta ve maalesef ki bu durum sonucunda kanser büyüyüp yayılarak tedavisi çok zor aşamalara gelmektedir.”ifadelerini kullandı. 

Deri kanserlerinin günümüzde en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Dr.Kul, “Son yıllarda ozon tabakasında ki incelme ile beraber korunmasız güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma, deri kanserlerinin görülme sıklığını arttırmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılığın yaygın meslek olması sebebiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde deri kanserleri sıklığı ortalamanın üzerindedir. Bunun yanında açık renkli ve çilli deriler, açık renkli saç ve renkli göze sahip olanlar, fazla miktarda beni bulunan insanlar, ailelerinde deri kanseri olan insanlar, güneşte yandıkları zaman derisindeki yanıkları ciddi kızarıklık ve su toplamayla seyreden insanlar, açık alanda çok fazla güneş ışınları ve rüzgâra maruz kalan insanlar, daha evvel tedavi amacıyla radyasyon alan insanlar deri kanserleri açısından riskli gruptadır. Bu risk grubunda ki kişiler şüpheli gördükleri  ben ve yaralarını özellikle plastik cerrahi ya da cilt hastalıkları uzmanlarına göstermek suretiyle muayene olmalılardır.”diye konuştu. 

“Deri kanseri her ne kadar vücudun her bölgesinde ortaya çıksa da yaklaşık yüzde 80`i yüz, baş ve boyunda görülür.”diyen Kul, “Bu lezyonlar genellikle yüz, burun, yanak ve göz çevresinde ve saçlı deride ortaya çıkar. Bazal hücreli kanser, insanlarda en sık görülen ve rastlanan kanserdir. Bulunduğu yerde oldukça ciddi yayılması ve etrafını işgal etmesine rağmen vücudun diğer bölgelerine yayılması çok nadirdir. Her ne kadar bazal hücreli kanser hayatı tehdit edici olmasa da tedavi edilmezse derin dokulara hatta kemiğe kadar yayılıp buralarda önemli hasara yol açabilir.”ifadelerine yer verdi. 

“ ‘Kansere bıçak vurulursa azar’ düşüncesi hurafedir”
Bu kanser şüphesi olan hastaların toplumda ki ‘kansere bıçak vurulursa azar’  gibi hurafelere kesinlikle itimat etmeden doktorunun uygun gördüğü tedaviyi zaman geçirmeden yaptırması gerektiğini kaydeden Kul, “Unutulmamalıdır ki, kanser şüphesi olan yara ve benler tedavisiz bırakılırsa daha da büyüyerek vücuda yayılabilir ve tedavide geç kalınarak hayatı tehdit eden duruma yol açabilir” şeklinde konuştu. 

“Bir an önce tedavi olunmalı”
Baran Kul şöyle devam etti: “Son söz olarak şunu söylemek gerekir  ‘kanser tedavisi yapılmaz ise azar’ fikri, bilimsellikten uzak, tamamen gerçek dışı ifadedir. O nedenle vatandaşlarımızın, kesinlikle geç kalmadan tedavilerini bir an önce yaptırmaları elzemdir.” ( Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir