• DOLAR 32.468
  • EURO 34.578
  • ALTIN 2384.337
  • ...
israil Yapımı Filistinli Liderler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci israil’de basın şu sıralarda “Mahmut Abbas’ın yerine kim geçecek?” sorusuyla meşgul. Bu meşguliyetin birkaç nedeni var tabi ve biz de onlardan bazılarını paylaşmak istiyoruz:

Birincisi

Bazılarının ifade ettiği gibi kızgınlığı, öfkesi ve pervasız tavırlarıyla bilinen siyasetçi Dr. Memduh El-Abbad’ın dediği gibi “has bahçenin adamı” olan ve yaşı seksene dayanan Mahmut Abbas bu haliyle masaya konulan bazı projeleri engelliyor.

İkincisi

İşgal rejimindeki medya ve arkasında duran işgal rejimi, Filistin`in kurum, kuruluş ve halkından uzak kendi çıkarlarına uygun bir lideri Filistin halkının başına getirmek istiyor.

İşgal medyası, Mahmut Abbas’ın yerine geçebilecek üç isimden bahsediyor. Bunlardan ilki, 2002 yılından beri işgal rejimi zindanlarında bulunan ve birkaç müebbet cezaya mahkûm edilen, birinci intifadadan sonra hareketin tarihi liderlerini kaybetmesinin ardından Fetih hareketinin manevi lideri haline gelen Mervan El-Bergusi’dir. Bergusi diğer ikisine göre en iyi liderdir.

İşgal rejiminin üzerinde durduğu ve Mahmut Abbas’ın koltuğuna oturması için aday gösterdiği ikinci şahıs ise, Filistin Yönetimi`nde güvenlik güçlerinin başında bulanan, merhum Yasir Arafat zamanında Batı Yaka’yı yöneten, son zamanlarda ise siyasi çalışmalardan uzaklaştırılması üzerine kendini spor ve ticarete veren Cibril Er-Recub’tur.

Üçüncü isim ise Arafat’a, ardından Hamas’a, hatta Mahmut Abbas’a darbe teşebbüsüyle suçlanan, Gazze’de Hamas’ın yaptığı askeri operasyon karşısında birkaç saat içinde bozguna uğrayıp kaçan, birçok skandala imza atan, yaptıkları nedeniyle mensubu olduğu Fetih hareketinden ihraç edilen Muhammed Dahlan’dır.

El-Bergusi şu anda işgal rejimi zindanlarında. Filistin halkı onu lider seçse de onun dışarı çıkma umudu yok. Çünkü o işgalci israil rejiminin iddiasına göre israillilerin öldürülmesine iştirak etmiştir. Onun liderliğinde seçimlere gidilirse El-Bergusi, Hamas’a karşı Fetih`i güçlü kılacak temel bir faktör olabilir. Filistin halkı tarafından sevilen El-Bergusi iyi bir karizmaya da sahiptir. Fakat bunlara rağmen kendisi israilliler için iyi bir tercih değildir.

Er-Recub’a gelince, son konferansta Fetih’in Merkez Komitesi üyeliğine seçilmesine rağmen hareketin içinde siyasi ağırlığı kalmamıştır. Daha önce başında bulunduğu güvenlik güçleriyle ilişkisi ise siyasetten uzaklaştırılması, Fetih lideri ve aynı zamanda milletvekili de olan Cemal Ebu’r-Rab ile olan tartışma, atışma ve mücadelesi nedeniyle oldukça zayıflamıştır. Bu kişi Filistin halkına fazla yakın olmayan bir liderdir.

Üçüncü aday ise halen Birleşik Arap Emirlikleri`nde ikamet eden ve şu anda Dubai’deki Veilaht Şeyh Muhammed bin Zayid’e danışmanlık yapan, Müslüman Kardeşler`e karşı mücadele eden, basın yayın organlarını finansa eden, birçok ülkede yatırımı olan, ortaya koyduğu tutumlar nedeniyle Abbas’ın emriyle Fetih’ten ihraç edilen Muhammed Dahlan`dır.

Herkes gibi Abbas da Dahlan`ın Amerika, israil, Avrupa ve bazı Arap ülkeleri tarafından desteklendiğini, birçok Arap liderinin sahip olmadığı derecede himaye gördüğünü biliyor.

Yıllar önce, Amerika eski başkanlarından Bill Clinton Filistin lideri Yasir Arafat ile yaptığı bir görüşmede, Beyaz Saray fotoğrafçısından Dahlan ile bir fotoğrafını çekmesini istemiş ve “bu Arap dünyasının genç liderlerinden biridir” demişti.

Clinton’un tarihe düştüğü bu notun devamını siz getirin.

Usame Er-Rantisi  (Filistin E.M)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir