• DOLAR 32.556
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2448.464
  • ...
Kanser Erken Teşhisle Tedavi Edilebiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kars İl Sağlık Müdürvekili Dr. Bekir Kaçar, kanserde erken tanıya dikkat çekerek, kanserin önemi giderek artan bir sağlık sorunu olmakla birlikte, korkulacak kadar tehlikeli bir hastalık olmadığını kaydetti. Kaçar, "Kanseri meydana getiren veya kansere zemin hazırlayan etkenlerden kaçınmak mutlaka zorunludur. Bununla birlikte kanserde başarılı tedavi erken teşhise dayanır. Aksi takdirde tedavi zor, pahalı ve göreceli olarak da başarısız olur.” dedi.

Kanserin önlenmesi konusunda doğru bilincin oluşturulmasının, kanserde tedaviden daha önemli olduğunu vurgulayan Kaçar, kanserden korunmanın altın kuralları olduğunu bildirdi. Kaçar, şunları söyledi: “Bilindiği gibi kanseri önlemenin ilk altın kuralı sigaradan uzak durmak. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı`nın titizlikle ve son derece başarıyla uyguladığı çalışmalar sayesinde, bu bilinç halkımızda büyük oranda oluştu. Bunun haricinde alkolden, güneş ışığının zararlı etkilerinden, gereksiz ilaç kullanımından ve radyolojik tetkiklerden kaçınmak, yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak suretiyle kansere büyük oranda engel olunabilir.”

Kanserin sebebinin henüz tam olarak bilinmemesinin yanında, pek çok etkenin hastalığı tetikleyebildiğini ve kanserin vücuttaki her organda, her dokuda bulunabildiğini belirten Kaçar, hastalığın belirtileri hakkında şunları ifade etti: “Kanser yerleştiği yere göre değişik belirtiler verir. Yalnız bazı belirtiler vardır ki, bunlar kanser başlangıcında şüphe ettirirler, fakat yine de kanserin varlığını göstermezler. Öncelikle tüm kanser türlerinde ortak olan sebepsiz kilo kaybı, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler ve semptomların varlığından söz edebilirim. Aynı şekilde vücudun herhangi bir yerinde anormal kan ve akıntılar mevcutsa, yutma zorluğu ve hazım bozuklukları, uzayan öksürük ve ses kısıklığı yaşanıyorsa ihmalkarlık yapmadan, bu belirtileri göz ardı etmeden gerekli kontrollerin yaptırılması büyük önem taşımaktadır.”

Kanserle savaşabilmek, hastalık oluşmadan gerekli önlemleri almak ve kanserin zararlarını azaltabilmek adına hastalığın öneminin, belirtilerinin ve hastalıkla mücadele yollarının halkımıza anlatılması büyük önem taşıdığını dile getiren Kaçar, ileriki günlerde yapacakları çalışmalarla halkı bilgilendirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir