• DOLAR 32.245
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2460.122
  • ...
SON DAKİKA
Şehitler İle İlgili Önemli Bilgiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Beşir Varol / İnzar Dergisi
 
Allahu Teâlâ’ya layıkıyla hamd, efendimiz Muhammed Mustafa’ya, Onun pak âline, kahraman ashabına ve hak yolda olanlara salat ve selam olsun.

Çok kıymetli kardeşlerim, bu yazımızı da şehitlere ayırdık. Zira şehitler ayında ancak şehitler üzerine yazılır. Şubat ayı içinde, ilahi bir tevafuk olarak İslam âleminin genelinde birçok İslam davetçisi şehit olunca, şubat ayı da tabii olarak şehitler ayı oluverdi.

Bu hususla ilgili size bazı önemli bilgileri maddeler halinde hatırlatmaya çalışacağım. Allahu Teâlâ’ya niyazımız tevfik ve yardımını bizden eksik etmemesidir. Evvela şehitlik kavramına bakalım.

1. Şehidin tarifi: şehid lügatte şahitlik edendir. Istılahta ise şehit, dünya hayatından baki ahiret hayatına özel bir intikalle intikal eden ve Allahu Teâlâ katında özel bir makama erişendir.

2. Şehit ismiyle isimlendirilenleri bazı özellikleri itibariyle üçe ayırmak mümkündür. Bunlar; hem dünyada hem ahirette şehit sayılanlar, sadece ahirette şehit sayılanlar ile sadece dünyada şehit sayılanlardır. Peki, bu kategoridekiler kimlerdir?

a. Dünya ve ahiret şehitleri: Bunlar Allah yolunda başka bir tabirle İslam uğrunda Allah düşmanlarıyla cephede savaşarak öldürülenlerdir. Cumhura göre bu şehitler diğer Müslüman ölüler gibi yıkanmazlar, üzerlerine namaz kılınmaz ve kefenlenmezler. Yani kanıyla birlikte yıkanmadan, kefenlenmeden, içinde şehit olduğu elbiseleriyle ve üzerinde cenaze namazı kılınmadan, şehit olduğu yerde defnedilir. Ahirette de mükemmel olarak şehitlerin mükâfat ve sevabını alırlar.

b. Sadece ahiret şehitleri: Yukarıda zikrettiğimiz öldürülme şeklinde şehit olmayıp ama normal bir ölümden de farklı ve sancılı bir ölümle ölen Müslümanların ölümü bu sınıfa girmektedir. Bu yüzden bu tür şehitler diğer Müslüman ölüler gibi yıkanırlar, kefenlenirler ve üzerlerinde namaz da kılınır. Ancak ahirette ise...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir