• DOLAR 32.26
  • EURO 34.696
  • ALTIN 2402.764
  • ...
Sigara dumanı her yıl bir milyon kişiyi öldürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeni ile yazılı açıklama yapan Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalıp hayatını kaybeden insan sayısının bir milyon olduğunu belirtti.

 

Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğu gerçeğine değinen Dr. Kemik, “Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir.” dedi.
 

 

Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun sigarayı tamamen bırakmak olduğunun altını çizen Dr. Kemik, “Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır. Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır.” ifadelerde bulundu.
 

 

'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’ kapsamında 2013 yılı içerisinde 33 bin 674 işletmede ilçe tütün denetçileri ekiplerince 69 bin 188 adet denetim yapıldığını belirten Dr. Kemik, yapılan denetimlerde 135 işletmeye tutanak tutularak 202 bin 576 TL,  110 kişiye ise 9 bin 657 TL idari para cezasının uygulandığını belirtti.
 

 

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yardımcı olduklarını hatırlatan Dr. Kemik açıklamasını şöyle devam etti: “Sigarayla mücadele kapsamında sigara içip, bırakmak isteyen kişilere, Mersin İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Mersin, Toros, Tarsus, Erdemli ve Silifke Devlet Hastanelerinde sigara bırakma polikliniği hizmeti verilmektedir. Bu polikliniklerde sigara içenlere, sigarayı bırakma ve sağlıklarının eski düzeyine kavuşması yönünde hizmet sunulmaktadır. İlimizde Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne 2013 yılı içerisinde 3.351 kişi başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 923 kişi sigarayı bırakmıştır.” dedi.  (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir