• DOLAR 32.28
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2388.163
  • ...
Düzensiz beslenme kilo nedeni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Yaz mevsimine formda girmek isteyen gençler zayıflamak için spor salonlarının yolunu tutuyor. Uzmanlar, gençlere yönelik tavsiyelerde bulundu.

 

Uzmanların yaptığı açıklamada, kasların proteinden meydana geldiği ve yağa dönüşmesi gibi bir durumun fizyolojik olarak imkansız olduğu belirtilerek, “Sporu bırakırsam vücudum sarkar mı?, Sporu bırakırsam çok kilo alır mıyım?, Çok mekik çekersem göbeğim erir mi?, her gün mekik çekersem karın kaslarım çıkar mı?, Her gün antrenman yaparsam daha çok gelişir miyim? Gibi sorularla karşılaşıyoruz. Spora yeni başlayanlar ve yapanlara tavsiyemiz şöyledir; spor yaptığımızda çalışan kaslarda hipertrofi yani büyüme olur. Sporu bıraktığımızda ise kaslar eskisi gibi çalışamayacağı için vücut tarafından gereksiz görülecek ve zaman içinde bir küçülme meydana gelecektir. Ama sarkma gibi bir durum söz konusu olmaz. Sporu bıraktığımız için kilo almamız gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Kilo almamızın sebebi sporu bıraktıktan sonra yediklerimiz ve içtiklerimize dikkat etmemizden kaynaklanır.” denildi.

 

Spor yapan kişilerin harcadıkları kalorinin (enerji) artacağını, metabolizmalarının hızlanıp ve kas kitlelerinin artacağı vurgulana açıklamada, “Sporu bıraktıktan sonra eskisi gibi kalori harcayamayacakları için aldıkları kaloriyi düşürüp diyetlerine dikkat ederlerse böyle bir sorunla karşılaşmazlar. Özellikle bel çevrelerinde yağlanma problemi olanlar çareyi çok fazla mekik çekmekte ararlar. ne yazık ki sadece mekik çekerek direk bel bölgesindeki yağları yakmak mümkün değil. Vücut yağ yakarken vücuttaki tüm yağ depolarını da kullanır. Bel bölgesindeki yağlardan kurtulmanın en etkili yolu doğru diyet ve düzenli spordan geçer. Vücuttaki hiç bir kas grubunu her gün çalıştırmak doğru değildir. Her kas grubunun olduğu gibi karın kaslarında dinlenmeye ihtiyacı vardır.” ifadelerine yer verildi.

 

Kasları geliştirmedeki yolunun yeterli beslenme ve dinlenmeden geçtiği söylenilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Haftada 2 ya da 3 kez karın kası çalışmak yeterli olacaktır. Vücut geliştirmeye yeni başlayanlarda bu yanlış düşünce oldukça yaygın. Ne yazık ki her gün çalışmak tam aksine var olan kas kitlenizi de kaybetmenize neden olabilir. Bunun için gün aşırı veya haftada 3-4 gün antrenman yapmak yeterli olacaktır, çünkü kaslar dinlenirken büyür ve güçlenir. Bir kasın toparlanması çalışma yoğunluğuna bağlı olarak 24-72 saat arasında değişir.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir