• DOLAR 32.501
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.752
  • ...
Ütüde, su ısıtıcısında casus çipler var...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rus istihbarat yetkilileri Çin’den ithal edilen su ısıtıcısı ve ütülerin içinde mikrofonlu bir casus çip olduğunu fark etti. Çipin ortam dinlemesi yapmak ve etrafta bulabildiği (şifresiz) kablosuz ağlar üstünden ulaşabildiği her bilgisayara özel bir virüs bulaştırmak için programlandığı belirtiliyor.

Sosyal Medya Uzmanı M. Serdar Kuzuloğlu, konuyla ilgili bugün Radikal Gazetesi`ndeki köşesinde yer verdiği yazıda çarpıcı bilgiler vedi. Her şeyin internete bağlandığı bir dünya sanıldığı kadar pürüzsüz olmadığını belirten Kuzuloğlu, "California merkezli güvenlik şirketi Proofpoint, internete bağlı televizyon, buzdolabı, saat gibi 100 binden fazla ev aletine sızan hacker’ların bu cihazlar üstünden 750 binden fazla spam mesajı yolladığını ortaya çıkardı!" örneğini vererek durumun vahametini ortaya koydu.

Kuzuloğlu`nun anlattığına göre, birkaç ay önce Rus istihbarat yetkilileri Çin’den ithal edilen su ısıtıcısı ve ütülerin içinde mikrofonlu bir casus çip olduğunu fark etti! Bu çip ortam dinlemesi yapmak ve etrafta bulabildiği (şifresiz) kablosuz ağlar üstünden ulaşabildiği her bilgisayara özel bir virüs bulaştırmak için programlanmıştı. Büyük bir tesadüf eseri ortaya çıkan bu durum casusluk tarihinde de yeni bir sayfa olarak kayıtlara geçti.

Araştırma şirketi IDC’ye göre 2020’de çoğunluğunu bu tip ev ürünlerinin oluşturduğu 200 milyar cihaz internete bağlı olacak. O zaman yukarıdaki örnekler fazlasıyla sıradan ve zararsız kalacak.

Kuzuloğlu, "hacmini dahi kestirmekte zorlandığımız veri güvenliği bu yüzden hayati önem taşıyor" diyerek "Siz yine de şimdiden ütü yaparken konuştuğunuz şeylere dikkat edin." uyarısında bulundu.
 
Dünyabülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir