• DOLAR 32.443
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2448.629
  • ...
`Telefon dinlemelerine ağır cezalar verilsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Yasal veya Yasadışı olarak yapılan telefon dinlemelerine tepki gösteren Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR DER) Genel Başkanı Şaban Dalgın, bu konuda ağır cezaların verilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Yasal olan dinlemelerin Türk Ceza Kanununda suç olduğunu ifade eden Dalgın, bu cezaların bir yıldan 3 yıla kadar olduğunu söyledi.
 
“Yargı ve yürütme sorumluluklarını yerine getirmiyor”
Dinlemelerin insanların haberleşme hürriyetini ve özel hayatın gizliliğini tamamen yok ettiğinin altını çizen Dalgın, “Dinlemelerle ilgili cezalar var ancak bu cezalar caydırıcı olmadığından pek etki etmiyor. Yargı ve Yürütme bu konuda üzerinde düşen sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmiyor. Suç işleyenlerin işlediği suç yanına kar kalıyor. Özellikle yasadışı dinlemelerde devletin, emniyet ve istihbarat birimlerinin dinlemeleri de söz konusu olduğu için etkin bir mücadele olmuyor. Etkin mücadele olduğunda, emniyet ve diğer istihbarat birimleri içindeki elemanların da suç işlemiş olmaları nedeniyle onlara yönelikte tedbir almak zorunda kalıyorlar.” dedi.
 
 “Sadece devlet değil bazı örgütler de dinleme yapıyor”
Devletin dışında bazı örgütlerin de dinleme yaptığını ifade eden Dalgın, “Sadece devletin birimleri dinleme yapmıyor. Özel örgütler de insanları dinliyorlar. Kimileri şantaj niyetiyle, kimileri kendi siyasi menfaati niyetiyle insanları dinliyorlar, insanların özel hayatına müdahale ediyorlar. Bu çok büyük bir silahtır ama yasadışı bir silahtır. Bu silahın kendilerine verdiği menfaati tatmış olanlar bundan çok çabuk vazgeçecek değiller. Bunun önlenebilmesi için mutlaka çok ağır cezaların gelmesi lazım. Toplumumuz paranoyak haline gelmiş ve artık millet her anımda dinleniyorum, yaptığım iş yarın aleyhime kullanılır gibi düşüncelere kapılıyor.” şeklinde konuştu.
 
 “Emniyetin bu işten arındırılması lazım”
Devletin bu bölgenin tamamını suçlu gördüğü için dinleme yaptığını söyleyen Dalgın, “İnsanlar en doğal haberleşmelerini ve özel hayatlarını dahi yaşamakta sıkıntı yaşıyorlar ve bu konuda rahatsızdırlar. Devletin üzerine düşen görevi mutlaka yapması lazım ve yasama organında bu suçlarla ilgili ağır ceza gerektiren yasaların çıkarılması lazım. Yine yürütme organının özellikle emniyetin bu konuda çok etkin hale getirilmesi lazım. Tabi öncelikle emniyetin bu işten arındırılması lazım. Emniyet ve devletin istihbarat birimleri bu işin içinde olduğu müddetçe bu konuda önlem alınmayacaktır çünkü hesabına gelmiyor.” ifadelerini kullandı.
 
 “Devletin suç işleyenleri ağır cezalar ile cezalandırması gerekir”
Devletin yapacağı yasal düzenlemelere de değinen Dalgın, “Yapacakları yasal düzenleme ile samimiyetleri ortaya çıkabilir, yoksa sadece söylemle bu iş olmaz. Mutlaka yasal düzenlemelerle bu suçların cezalarının ağırlaştırılması lazımdır. Devletin güvenlik birimleri içindeki bu tür yapıları mutlaka kontrol altına alıp onların yasal çerçeve dışına taşmalarını engellemeleri ve suç işleyenleri teşhir edip ağır cezalarla cezalandırmaları gerekir. Bu somut verileri gördükten sonra onların samimiyetine inanırız.” şeklinde konuştu.
 
 Dalgın sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz halkımızın güven içinde rahat bir şekilde yaşamasını istiyoruz. HÜR DER olarak bu konularda üzerimize düşen yükümlülükleri ve halkın şikâyetlerini mutlaka dikkate alacağız. Bunu devletin yetkili birimlerine götürmeye hazırız. İnsanlarımız bu konuda bize başvurabilirler. Halkın üzerinden siyaset mühendisliği yapanlara artık halkın cevap vermesi gerekmektedir.” dedi. (Ömer Yasin Ergin/M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir